PM: Internetul

Internetul limitează percepția. E vorba de scop. Calculatoarele limitează percepția. La fel, e vorba de scop. Fotografia, ca și desenul, trebuia să extindă percepția. Dar, prin digital, pare să limiteze. Nu ar trebui. Doar tot fotografie e. Și nici calculatorul nu ar trebui, doar noile aparate foto asta și sînt: niște calculatoare specializate. Atunci de unde fotografiile pe bandă rulantă? Se caută să se probeze teoria aia cu numărul infinit de maimuțe care să bată în butoane la mașini de scris și să rezulte Shakespeare?

Etichetat

9 gânduri despre „PM: Internetul

 1. vasile spune:

  accesul maselor la o anumita tehnica/cunostinte/resurse va face ca acea resursa sa se „epuizeze” fie si moral . Accesul maselor la alfabetizare de dupa 1950 , a produs un numar mai mare de scriitori buni dacat cei produsi din 1900 pina 1950 ?

  Accesul la comunicatie : „telefonul in speta (cuplat sau necuplat)” devenit pina in 1989 o bifa pe tabelul susccesului si a bunastarii, cu cit este ami scump a ramas si dupa revolutie tot un simbol al bunastarii- , dar comunicatia a devenit redundanta, se vorbesc de un milion de ori mai multe minute pe zi decat pina in 89. se vorbeste . informatia utila transmisa raportata la timpul de transmisie tinde catre zero absolut.

  Zgomotul acopera bataile din aripi ale fluturelui din caraibe. Este zgomot peste tot , datorat accesului maimutelor la masinile de scris. ele bat si iar bat. si vin tot mai multe si mai multe . tehnologia se schimba . masina de scris pe tablite de ceara a evoluat in masina mecanica , apoi electrica , in calculatoare, care poat face si corecturi ortografice , cine stie? peste un numar de ani va face corecturi stilistice . vei avea optiuni de stil ,(genul de tranformari ale imaginilor in stilul picturilor lui picasso, monet etc.) ..apoi poate o sa se ajunga . bate maimuta trei cuvinte : sex, branesti, muiere . iar goagalul o sa compuna 100000 de variante de poveste/intamplari pornind de la cele trei cuvinte . apoi maimuta selecteaza una cu cursorul ,da clic la stil , la cite cuvinte si pagini sa aiba cartea ….si gata opera lui will.

  Sloganul nostru :
  Mai mult si mai bine!

  Sa dam tarii cit mai multi absolventi cu diplome!
  Dar ce plm facem cu astia ?

  • Criticul Foto spune:

   Nu sînt deloc de acord. Alfabetizarea maselor a ridicat foarte mult nivelul societății umane. Limbi străine care dau o șansă reală de a lărgi perspectiva cuiva privind dintr–o altă cultură spre a sa. Cercetare reală, nu vrăjeală cu alchimie, homunculus și gnosticisme. Apariția unei prese educate, mă rog, nu și în România. Posibilitatea oamenilor de a se exprima aristic dincolo de cîntat în frunză mioarei, bineînțeles, dacă vor. Existența însăși a Internetului pe care se găsește totul impune și implică această alfabetizare. Chiar și creșterea confortului: poți să înțelegi cifrele cu care faci ascensorul să se miște, poți să înțelegi semnele de pe bordul mașinii fără care nu poți conduce, poți găsi WCul fără să te orientezi după miros, adică un spor de igienă, știi să nu treci de ușile marcate cu „accesul interzis” ceea ce îți poate scuti fracturi la coaste, vertebre, chiar și craniu.

   Nu sînt deloc de acord nici cu ultima parte. Crezi că Măria Sa Nicolae Manolescu vrea să dea țării și lumii oameni de litere și plînge noaptea pe colacul de la WC pentru cei care eșuează în call centers? Jegul ăla uman alege ocazional cîte o amantă din rîndul studentelor și atît. Mai departe el vrea gloria rezultată din numărul de țiitori de trenă și biștarii de la stat pentru că rulează afaceri cu Universitatea.

 2. vasile spune:

  Pai si democratizarea fotografiei, a produs un numar mare de cunoscatori. Cu cat detii mai multe lentile , filtre , esti mai expert. Cu cat mai multa lume invata ma mult sa pozeze cu atat si societatea progreseaza , catre un anumit tip de consumism .

  Alfabetizarea maseslor, a produs un numar mare de cunoscatori, dar faptul ca Vasile citea ziarul la iocan nu inseamna ca l-a facut mai destept. Dar vasile are pareri , a citit tun text din ziar si alte trei pt el, apoi le serverte altora ca produs personal .

  Scuze, dar numarul mare de studenti care si sunt licentiati este exagerat de mare. Unu. ca piata nu poate sa-i absorba pe toti . si asfel pt munci mai putin interesante te bati cu oameni si cu doau dilome la 25 de ani . Toti mari specialisti. Doi. domn’ profesor nu plinge , isi vede se salariu, cu cat mai multi cotizanti , cu cat mai multe pupaturi , cu atat mai bine pt el . ce daca studentul emite o parere ? Poate parerea este buna , poate parerea este proasta .? de ce sa nu discutam ? de ce profesorul sa nu indrume elevul ca sa creeze o teza (originala) fie si falsa , dar daca nimeni nu a facut o teza cum ca nu-i bine sa te pisi contra vintului , daca se poate demonsta fizic .atunci vei fi primul si meriti macar nota de trecere pt ca ai fost original , si nu ai copiat.

  apropos..mai exista liga studentilor ?

  Se promoveaza in universiatate dupa numarul de lucrari originale si nu dupa copi?

  Consumul exagerat al oricaru-i produs duce la epuizarea lui morala. Civilizatia greaca a creat , s-a stins apoi a primit o infuzie de cultura staina , apoi iar a inflorit ..apoi a decazut iara..

  Sa luam o alta muza ..oratoria ..o arta oarecum uitata si pe cicero …

  • Criticul Foto spune:

   Licența este un sistem de certificare. Cum se descurcă bietul patron de brutărie să își angajeze o secretară țîțoasă căreia să îi facă 3 copii și toate astea fără știrea nevestii? Stabilește că el importă grîu pe post de fier vechi din Ucraina. Și în Ucraina se vorbește engleză. Deci o absolventă de litere cu o diplomă pe care să scrie engleză ar fi un prim pas. Master în tehnicile artizanale de fabricare a pîinii în Principatele Române la 1400 este un plus. Experiența în bisnisnul cu webcam este un minus că înseamnă că e curvă și s–a învățat la bani.

   Falimentul unui sistem care a funcționat cale de cel puțin un secol fără probleme nu este un argument în contra alfabetizării. Și nici un indicator al calificării profesorului universitar, șef de catedră. Acela poate doar să marcheze că este competent în urcarea scării iearhice din cadrul universității. Mai mult, speculez fără nici o bază că profesorii universitari, la începutul carierei erau perfect interșanjabili. În sensul că unui Jabba the Hut, șef peste arhitectură i–ar fi greu să predea neonatologie sau să interacționeze productiv cu subalternii din catedră, dar că pe cînd trecea de la preparator la asistent universitar ar fi putut face trecerea fără probleme la neonatologie sau la aeronautică fără nici o jenă și fără să–i pice un fir de păr din cap.

   Liga Studențior, ca și fiecare sindicat și asociație omologată, acceptată și cu sediu prin clădirea facultăților vizate, este o trambulină în universitate și nu are nici o legătură cu drepturile studenților. Chiar și cele fără sediu oferit de facultate sînt șmenuri pentru ca cei 2 origanizatori să primească un loc în căminul de străini sau să primească și Erasmus și Leonardo în aceiași 3 ani de studii.

   Universitatea este după numărul de unchi. Asta descrie Caragiale. Asta făcea Titu Maiorescu. Asta face Nicolae Manolescu. Asta e afacerea. Sînt cîteva chestii de bun simț care ar rezolva instant grosul problemelor. Dar, apoi, e vorba de problemele lu’ mucea și nu ale lu’ dom’ profesor. Dom’ profesor a ajuns în ultimul secol cu tupeul că cere la curs anvelope noi și lasă pe catedră biletul cu dimensiunile acceptate. Se poate flagrant cu IGPul. Dar crezi că o să fie una din nevertebratele care nu se pot ridica în timpul cursului să îl facă tîmpit? Că cică pierde diploma. Buuun. Există conferințe de presă cu oameni politici. Există vernisaje ale celor de care îmi zice senin Morpheus că se știe că sînt slabi. Există marșuri ale tot felul de grupări extremiste cu 10–50 de lătrători. Ai știință de gesturi care să manifeste disprețul, scîrba? Nu vorbesc de melodrame ieftine, vezi Rebengiuc cu hîrtia igienică. Gesturi populiste de doi lei care să asigure destulă controversă cît să fie promovat autorul, de ajuns de nedirecționate să nu se supere nimeni.

   Iar civilizația greacă continuă într–o formă adaptată. Tu îi spui creștinism. Preluarea religiei eveilor, cu upgrade din clasicii greci și tradiție infuzată din religiile cucerite. Aș zice că e un mare succes. Cel mai mare număr de aderenți cale de cîteva milioane de ani.

 3. vasile spune:

  Asta-i sistemul de alfbetizare. Aici intra educatorl , invatatorul, profesorul , si asa mai departe ..pina la ultmul indrumator de doctorat puscariabil.

  Aici intra profesori care au latrat pe vream impuscatului si acum dau lecti de democratie. Aici sunt poti cei care au mancat rahat si dupa revolutie cu s-au sters la gura cu hartia lui rebenciuc ( populist sau nu )…piine si circ.

  nu spunea nimeni piine si cultura. doar pine si circ. nici macar branza si masline, ca poate piinea cu piinica si cu sos de limba putea deveni inecacioasa .

  ora astrala a romaniei inca n-a venit

  • Criticul Foto spune:

   Cred că înțeleg unde bați. Ai avea un caz imbatabil pe partea că fiecare tînăr cetățean trebuie să facă un număr săptămînal minim de ore de pușcărie cu aceste creaturi. Pe de altă parte, acestea sînt parte din mediul natural. Incapacitatea de a te adapta și de a suporta imbecilitățile ăstora crează probleme cu clienții mai tîrziu. Și încă viața e roz. Poate nu știi ce însemna armata obligatorie și ce gen de dihănii umblau pe acolo.

  • vasile spune:

   :)

   in tara asta nu-i nimeni barbat daca n-a facut armata si n-a spalat cu propiai periuta de dinti weceurile :)

   revenind la problema initiala de perceptie a realitatii inconjuratoare -cu imaginea virtuala inversata in ochi (r. dragan) – si la problema maimutei creatoare si „alfabetizata” …am concluziona ca n.maiorescu ar putea mai degraba sa asigure o pensie alimentara satisfacatoare unei studente decat s-o invete sa-si desavarseasca tehnica de pescuit in litere.

   Cam putin pt un fost taram de exil pt poeti indezirabili…

  • Criticul Foto spune:

   Și cînd te gîndești că bogatul care spune „n–am bani” este o trăsătură a evreului pentru români. Și totuși, nici Eminovici nu a fost în stare să o învețe pe mamzel Micle altceva decît să zică „sînt amanta lui E”.

   Cred că sîntem foarte aproape de sursă. De ce nu pot transmite ceva aceștia? Sînt nulitățile facultăților pe unde și–au lăsat purecii. Dar totuși. Din toată harta lor au predat statul la coadă la alocație, muia cu vecinul, flegmele spirituale pe cei care nu țin de acel *inner circle* al găștii și cam atît.

   Andrei Pleșu era securistul pus să dea cu subsemnatul ce s–a discutat la Noica. Nimic pervers în asta. Ar fi fost alt băiat de la țară care să facă această muncă. Apoi el și cu colegul cu care verifica notițele au scos Jurnalul de la Păltiniș. Bun. Nimeni nu ar fi știut mai bine cine consuma mai multă hîrtie igienică în medie la o căcare în Vila Noica decît ei. Onorabil. Populația educată. Și totuși. Tupeul de a merge pînă acolo încît să îi vorbești la scenă deschisă Hertei Muller în loc să pui nasul în pămînt. Tupeul de a te duce la Iași să recomentezi cele întîmplate la București cu tovarășul tău. Și arta? Două cărți de cursuri transcrise de studenți? Nu e plagiat, e un curs, e normal să fie mai sărac în note de subsol. Și generațiile trec. Și va mai apare un alt ICR să adape adepții politici ai unui curent sau altul.

 4. vasile b spune:

  suntem in anul domnului 2013. acum ceva vreme prin 1990 o mina de golani, derbedei au incercat sa impuna majoritati citeva idei de spalare sufleteasca . Nu s-a putut .

  Pt cineva care ar studia fenomenul de curvasaraie romaneasca ar constata ceva interesant : ca curva mai mare pe lumea asta ca romanul nu exista.
  putem sa-i luam pe rand politicieni (ultimi pe lista) , cantatori de romania , profesori , muncitori . concluzia este ca nu pute arunca piatra pt ca toti am pacatuit. tot drepcredinciosul stia asta ,daca ai pacatuit nu arunci tu primul piatra . bun si mai departe ? ce inseamna asta . dupa ce lasi piatra jos din mina ce faci ? pleci acasa ? te duci la rude si zici : sa vezi ce am patit astazi , tocmai treceam pe strada si era un spectacol lapidarium si puteam sa participam si noi dar n-am avut bani sa-mi cumpar trei pietre asa ca n-am putut ca cistig ursuletul pt fetita .
  toata pilda crestina a drepcredinciosului se rezuma la invatarea a citorva citate. nimic profund. nimic mai mult

  fosti cantatori ai comunismului ne invata ce-i democratia , fosti ne dau lecti de civilizatie …

  toati am avut porfesori, educatori , colegi de serviciu , avem activitati mai mult sau mai putin culturale , incercam sa ne invartim pe lumea asta si sa-i dam un sens (emil) …si ne lovim de valoare..

  tu/voi scrieti degeaba , la urmatoare cuvantare a lui dinu lazar ar trebui sa fie o manifestatie afra cu plancarde gen „dinu lazar pt noi este ceuasescu doi!” . la urmatoarele premiere ar trebui sa fie doar retrageri de premi,. ca s-a pisat pe noi, lui x i se retrage premiul pt toata activitatea de curvasaraie pe care a dus-o.

  am si eu ca si tine anumite personaje care ma enerveaza: ce ma enerveaza tare este ca iliescu o sa moara in patul lui de batranete

  ce conteaza ca rebenciuc a facut un gest populist ? l-a facut ! a mai facut cineva ceva ? mai este cineva in tara asta care sa fi facut un gest . sa fi iesit in piata obor , se se suie pe un scaunel si sa zica ” ba pulelor, eu am mancat cacat , si acuma vreau sa-i dau singur in coiae (fight-club)” si sa-si traga in coaie in uralele maselor adunate. n-a fost nimeni ! in piata universitati mai stiga lumea , dar erau si multi care cu un an inainte participau la 23 august din convingere .

  am participat odata la o masa rotunda cu tineri reveniti in tara dupa ce invatasera in strainatate ..concluzia :astia batrani nu vroiau sa se puncteze opera ci pupatul in cur .asa ca daca aveai diploma la ocsford puteai sa te stergi cu ea la cur in romania. deci invatamantul dupa „competente” (baga-mi-asi pula in ala cu conceptul asta ) s-a dus pe pula.

  am lucrat si la stat (mai putin de un an) in timpul asta am luat doua premi la doncursuri nationale ..s-au pisat pe ele ..m-au felicitat si au zis ca pina sa le iau locul trebuie sa-mi cresca floci albi si sa nu mai mi se se scoale .asa ca am plecat …

  Bubico deschide ochii! (bubico deschide ochii)… inchide-i (bubico inchide ochii)… lasa-i sa moara prosti!

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: