Internii și Star Bucks

Vladimir dixit:

Da, observația e bună și corectă. Dar o întoarcere nu se mai poate. E unul din motivele pentru care în România o diplomă de litere îți asigură un post de secretară sau în call-center.

A dracu’ fatalitate!

Doar că școlile nu au profesori de română prin țară. Și la limbi străine și mai rău. E drept, pînă intră în pîine cu meditațiile nu prea o să aibă standardul din timpul facultății cînd lustruia scule de cocalari antrenîndu–se pentru un fotbalist de Liga Națională.

Se poate și meditații de engleză la puradeii românilor din Italia. Se poate și scriitor, poet, altele. Și pentru asta poți să compui oriunde, din Islanda pînă în Somalia. Traducător este una din cele mai neinspirate cariere, să te bați cu toți analfabeții, să te fure toți tractoriștii de CAP. Dar și asta e o variantă. Traduci unde vrei tu, în ritmul care vrei tu, în loc să îți intre un apel la 20 de secunde. Webcam, sexcam, chat, videochat, sexline, partyline, prostituție fără pește, dar cu penetrare, toate astea aduc mai mulți bani decît „adevărul” de mai sus. Și totuși, și absolvenții de litere cred ce scrii tu acolo. Ceea ce mă face să mă întreb: ce pana mea au căutat să dea la facultatea aia? Cît de tîmpit să fii să te duci în ceva ce crezi că este o fundătură? Pe vremuri, statul dădea facultatea, dacă dădeai tu dosarele cu șină. Azi e doar una. Poate e de preferat ca literele să se facă la particulară.

Sunt multe facultăți decalate de realitate sau invers. E vorba și de practică și de teorie.
Diploma într-un domeniu nu înlocuiește ucenicia. De fapt, lipsa ei (a uceniciei) face lucrurile mult mai grele.
Dar în România toți ies învățați din facultate, știu tot și pe toate.

Care e realitatea? Ce practică diversele societăți comerciale prin România este o versiune. Ce materii se predau la facultate ar fi o alta. Dacă ar fi decalajul așa mare, nu văd de ce marii angajatori nu ar lua măsuri. Doar pentru că patronul are un șmen cu Garda Financiară nu înseamnă că așa trebuie ținută contabilitatea.

Pe baza chestiei scrisă de tine, corporațiile s–au făcut cu sclavi ieftini. Le zice interni. Și alină și hemoroizii pe banii de pe o cafea de la Star Bucks.

Dar e corect că diploma nu îndepărtează ucenicia. Poate ar fi chiar mai inteligent să se facă întîi ucenicia și apoi facultatea. Dar nu prea găsești părinți inteligenți în Ro.

Chestia cu artă predată sau nu e subiect vechi. Cred sincer că nu se poate generaliza, unii au nevoie de pregătire, alții nu. Sunt ceva artiști fără pregătire dar destul de mulți cu diplomă. Deși cred că facultatea mai mult îți oferă contactele de care e mai greu să faci rost pe cont propriu. Cam așa se pune problema.

Eu auzisem că un șmecher de critic comentase că Francis Ford Coppola ar fi în sfîrșit un regizor competent ieșit dintr–o facultate de regie. La noi s–a cam prins spiritul legalist. În timp ce gogomani ca Andrei Pandele primesc licența în Arhitectură, arhitectura presupunea un anumit barem de responsabilitate și competență. Dacă nu înțelegi planul să vezi cum ieși un ratat ca bizonul Manole care nici o biserică nu era în stare să ridice. La fel și în medicină. În interesul pacientului se pierd mulți ani pentru a oferi o anumită dexteritate cînd intoxici bolnavul cu medicamente. Pentru făcut costume la teatru riscurile de a lăsa morți în urmă sînt destul de reduse, deci și baremul e foarte lax.

Atenție! O dată cu contactele îți poate da și o anumită viziune asupra lucrurilor care poate să fie bună pentru că e comună cu alți 250 de specialiști sau mai puțin bună. Îți poate da o înregimentare a gîndirii. Și îți poate impune anumite tehnici.

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: