PM: Comparat mere și pere

Fiecare ajunge să compare mere și pere pentru că e prea ușor să le îndeși în aceeași categorie ca fructe. Și, pînă la urmă, gogomănia nici nu este atît de mare, doar nu compar un fruct comun cu unul exotic cum ar fi ananasul. Și citesc foarte des aruncată ca o minge de ping–pong.

La noi e rău. La ei e bine. Sau iarba e mai verde pe partea cealaltă a gardului. Am ajuns cu niște prieteni în Grecia. Ce bine mergea transportul în comun. Nu ca acasă! Organizat, cu tabele cu orare. Aveau greve. Dar ce frumos era metroul. Doar că metroul era cel mai nou metrou al Europei. Și transportul funcționa așa pentru că totul se schimbase din cauza Olimpiadei de cu un an înainte. Cu numai doi ani înainte autobuzele arătau ca în Republica Moldova, programul nu exista, iar taxiurile funcționau ca microbuzele: nu plecau pînă nu se umpleau și puteau să oprească pe traseu să mai ia mușterii în direcția aia. Și fiecare își plătea partea întreagă. Dar erau ieftine. După Olimpiadă taxiurile au început să funcționeze cam ca în restul Europei, dar și prețurile s–au aliniat.

Vedeam în primăvară un album cu fotografii cu autobuze și troleibuze franceze. Foarte drăguț. Dar materialul rulant la început de anii ’90 era cam ca cel din România în ’90. Mașinile din ’70 erau ca cele din România din ’70. Ruptura s–a produs cînd au început să compare oamenii imaginile din vacanțele occidentale cu cele din arhivele românești.

Criticul a dezbătut asta. E prin arhive. Se compară munca la Photoshop cu perioada analogică. De ce?

Etichetat

Un gând despre „PM: Comparat mere și pere

  1. Vladimir C. spune:

    Până la un punct principiile sunt similare. Mai departe, nu. E o comparație similară cu cea făcută între ochiul uman și obiectivul aparatului de fotografiat, merge până la un punct, dar scârțăie.

    De ce? Nu știu. De dragul discuției. Contează? Nu prea cred. Majoritatea e ruptă de perioada analogică, devine preistorie :). Comparația se face după ureche. Deși la nivel teoretic, doge din digital = dodge sub aparatul de mărit, practic diferențele sunt imense. Că una e să dai cu mouse-ul, să alegi zona de luminozitate, etc, alta e să dai cu mâna sau cu bățu de dogde, să numeri bătăile metronomului, să fii atent să nu miști hârtia aiurea.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: