PM: Facultățile — școli profesionale

Mi se pare foarte bună observația Criticului Foto cum că facultățile ar fi niște școli profesionale(parafrază).

În Orient meseria e în continuare brățară de aur. Se mai practică ucenicia și sistemele tradiționale de învățare. Doar copiii elitei scapă din această lume mergînd la școli înalte prin țările industrializate. În Occident meseria este respectată. Calificarea. Infirmieri, brancardieri și ambulanțieri, șoferi și pompieri. Fiecare își face treaba. Poate nu sînt din tată în fiu asta. Poate nu e prima alegere, poate e a doua sau a treia. Poate că pur și simplu a ales ceva mai bine plătit sau care oferă posibilități de aventură. Poate a făcut–o pentru un bărbat. Contează? Încearcă să își facă treaba bine.

În capsula protectoare a Cortinei de Fier a apărut posibilitatea să fie toți cu mapa, toți cu pixul și doar cei pe care pică măgăreața cu sapa. Și puf! Deodată școală profesională înseamnă ceva rău. Înseamnă că e locul unde se duc cei care nu au avut resursele să se ducă la un liceu teoretic. Paria. Cei neplăcuți la vedere. Și se uită că întreg învățămîntul este organizat pe baze practice, oricît de teoretic ar fi. Ironic, nu? Tinerii se plîng că studiile sînt prea teoretice și nu de ajuns de în practică. Maturii vorbesc de formarea la locul de muncă și de tinerii absolvenți cu idealuri fanteziste. Și toți preferă să nu ducă gîndul pînă la capăt și să își creeze iluzia asta a superiorității față de școala profesională.

Și în fotografie e așa. Acum arta ar trebui să fie ceva mai mult. Și asta nu se poate preda sau ar ieși toate creațiile la fel.

Etichetat

3 gânduri despre „PM: Facultățile — școli profesionale

 1. Vladimir C. spune:

  Pfiu.. ce de articole.

  Da, observația e bună și corectă. Dar o întoarcere nu se mai poate. E unul din motivele pentru care în România o diplomă de litere îți asigură un post de secretară sau în call-center.

  Sunt multe facultăți decalate de realitate sau invers. E vorba și de practică și de teorie.
  Diploma într-un domeniu nu înlocuiește ucenicia. De fapt, lipsa ei (a uceniciei) face lucrurile mult mai grele.
  Dar în România toți ies învățați din facultate, știu tot și pe toate.

  Chestia cu artă predată sau nu e subiect vechi. Cred sincer că nu se poate generaliza, unii au nevoie de pregătire, alții nu. Sunt ceva artiști fără pregătire dar destul de mulți cu diplomă. Deși cred că facultatea mai mult îți oferă contactele de care e mai greu să faci rost pe cont propriu. Cam așa se pune problema.

 2. Jakky ecs spune:

  Nu sunt sigur ca treaba sta chiar asa, acum câteva zile am primit un loc de … practica … as spune pentru a învață despre tipar, in zona tiparului pentru fotografia de arta. Si oamenii sunt foarte buni, din păcate nu mai am timp de nimic.
  Numai bine.

  • Criticul Foto spune:

   Te referi la facultăți sau la tipografie? În ce fel nu stă așa? În ce fel stă așa? Cînd ai timp, te aștept cu detalii.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: