Plasticul la iaurt de borcan

Vladimir C dixit:

Cultura de supermaket e nasoală în lumea ideilor. Pune-i să vadă un film și dacă nu are ideile gata date și amestecat de alții vor spune că nu au înțeles nimic și se vor uita tâmp.

Pentru că i–ai trișat. Ei au mers la film să găsească iaurtul în serie. Nu vor să încerce kefir. Și nu e numai reclama. E vorba de un client mulțumit. Rulează la două cinematografe față în față cum erau alea de pe Griviței, de la gară sau alea de pe bd. Elisaveta fostă Kogălniceanu, XMen 16 și Gay Cowboys Eating Pudding și cred că poți specula care vor fi cei cu sala plină. De la un punct nici sexul nu îi mai interesează așa mult.

Dar să fie un film cu idei gata date, devine o operă de artă. Primul exemplu care îmi vine în minte acum e Pianistul. Bang bang theory sau anatomia gri au bătut-o la cur pe Gioconda. Pune-i să vadă Dekalog-ul (care cap-coadă e mult mai scurt decât timpul consumat pe bateria de seriale) și mulți se vor plictisi după primul episod.

Deca = 10. Log = buștean. 10 bușteni. Ăsta e un fel de Șapte mirese pentru șapte frați? E la fel cu cîntec și dans? Are țîțe? Se leagă cu cît se poate identifica publicul. Desperate House Wives? Fiecare purtătoare de vagin care își plimbă existența fără să mai fi învățat ceva nou în ultimii 10 ani este o haus uaiv. Fără povara spălatului de mînă a cearșafului și perdelelor. Inventează un ruj care să se deschidă altfel, cu totul altfel și totuși atît de evident încît să poată reține de la prima explicație și toate îl vor cumpăra să îl pună sub candelă: uite că au mai învățat ceva nou! Sex and the City? Explorează toate zonele banale pe care ar fi trebuit să le fi fumat vizionatoarele pînă la 22 de ani. Doar că, în relitate, nu au experimentat nici atît. Feminitatea lor se bazează pe un înscris. Secretul serialului a fost că le explica încetișor plusurile și minusurile, cît să aibă timp publicul să asimileze experiențele drept experiențe proprii. Din păcate sînt mai perisabile decît amintirile reale. Dar cine să știe? Oricum nu prea au amintiri reale. Între timp a ieșit și DVDul pentru reîmprospătarea surogatului.

Doar că, mă întreb ceva. Merg la supermarket și cumpără lapte/carne/prezervative/etc, au economisit timp. Arta o fac pe bandă rulantă, au economisit iar timp. La bere se stă puțin, că nu au timp. Unde se duce tot timpul ăsta economisit? Măcar dacă ar fute atât de mult.

Spun ei, dar mă includ în unele comportamente de supermarket-ist.

Trăiești în acea societate. Ești parte din ea, fie că îți place sau nu. Deci te contaminezi.

E valabil pentru fiecare individ dintr–o societate. Se poate comenta în ce măsură ajunge el [individul] să fie contaminat. Dar atît.

Interesantă este platitudinea imbecilă în care se scurg tîrîtoarele cyberspațiului românesc: pentru că el cînd zice că Președintele Republicii din anul XXXX nu a făcut bine, el implică că personal ar fi avut o soluție mai bună dacă s–ar fi aflat în aceiași poziție. Nu poate concepe altceva, altfel. Cum poți să remarci că Bogdan Panait este un cretin? Înseamnă că te crezi mai bun. Asta e ca și cum ai avea nevoie să faci ouă de găină în fiecare seară înainte de culcare pentru a putea avea o parere dacă oul servit de gazdă este proaspăt sau nu. Culmea! Găina căcătoare de oo s–ar putea să fie considerabil mai puțin competentă în evaluarea prospețimii unui ou. Revenind la nivelul unei minți mizere: trebuie să fii mai bun decît Bogdan Panait ca să remarci că este un dobitoc? Eu cred că poți să fii mult sub și tot să remarci asta. Și că trebuie să fii o cîrpă de foarte proastă calitate ca să te duci să îi spui că îți place ceva din ceea ce lăbărește el acolo.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: