La fel sau mai altfel?

Ajung prin dreptul scrierilor unuia. Ar zice unii anonim. Ca și mine. Folosește cuvinte mari. Ca și mine. Are păreri despre artele vizuale. Ca și mine. Folosește diacritice. Dar în moldovineasca lu’ tătîne–su’ din exil a apărut o literă nouă: a tilda. Ca funcție e cam ca ă–ul din română. Dar, mai știi? De la o vreme se tot descoperă specii și subspecii limbistice. Aromânii. Care nu li se zice aromâni. Ci armâni sau cam așa ceva. Pana mea! Cînd mă uit în dicționar găsesc că sînt o populație clar definită, cu origini neclare. Sînt o adevărată cultură cu vreo 14 nume. Ei ar fi și macedoneni. Macedoneni sînt și unii greci. Macedoneni sînt și niște slavi. Ce mai!

Dar ziceam de tăntălău. Scrie de un scriitor „imberb”. Să moară Bibi! Asta ce–o mai fi? Cică e fără barbă. În comentarii, regizorul se află că e Mungiu. Altă calitate nu a știut să bese săracu’. Ce zice țăranul despre spusele lui Mungiu:

Referindu-se la Sergiu Nicolaescu, “tãticul” filmului istoric, tot românesc, zicea imberbul cã e uşor sã faci filme în care doar cãlãreşti şi declami citate din cãrţile de istorie.

Nu este simplu. Este pentru orice prost. Spate să aibă! Iei un Dinu Lazăr. Îi zici că trebuie să se vadă pana din capul voi’vodului. Îl pui pe actorașul de doi lei să călărească mîndru. În post–procesare îl pui să vorbească cu cartea de istorie în mînă și sincronizezi imaginea cu sunetul. Atît. Pentru că culmea artei românești în cinematografie sînt ilustrațiile și ecranizările mot a mot după texte propagandistice. Mai departe, o să vedeți voi cum primul război din Irac are treabă cu Mungiu.

Și dacă era să fie vorba de filme, ete 18 fotograme care să facă de un film. Mișcător la inimă, nu?

Dar, asta e România. Acolo unde, dacă te externează de la neurologie și faci gît, milițienii îți dau amendă de deranjarea liniștii publice. Unde? La un concert de maneliști olteni unde pe pariu că zgomotul urma să fie dat atît de tare cît țineau amplificatoarele?

Doar Moldova profundă poate restabili ordinea. Ei publică o piramidă cu cine conduce lumea. Moldovenii ăștia șmecheri e un dințar care semnează articolele cu Dr. și atît. Practică are doar la masturbat popii prin mănăstiri. Cică în vîrful piramidei ar fi ochiul care vede tot. Așa cum e el desenat pe bancnota de un dolar american. Dolari nu am mai avut în mînă de vreo 10 ani. Dar, în acești ultimi 10 ani, am tot văzut desenul ăla pe biserici. Alea în care se închină profunzii de serviciu. Pe locul doi e o caricatură după coana mare a Angliei. Interesant. Cine unge monarhiile europene? Nu popii lor creștini, apărători ai valorilor familiei pedofile și alte alea? Șamd.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: