Dulcea și terifianta Românie

Am primit o legătură spre niște însemnări. Am publicat legătura. Am primit un comentariu. Am răspuns. Și atît.

Azi am dat un clic. Ultimul mesaj despre ochelari de cal. Interesant. E vorba de vaietele că s–a scumpit benzina cu 3 bănuți cînd trebuia să fie cu vreo 60€ mai scumpă pe litru, în timp ce calota polară arată ca într–un congelator lăsat cu ușa deschisă și în soare? Dacă titlul era despre eczema de pe picioare aș fi închis fără să ezit. Și, uite, primul paragraf zice de rasism:

Rasismul în zilele noastre – De unde și de ce apare? Este sau nu justificat / justificabil? Te-ai confruntat vreodată cu reacții / tratamente rasiste?. Si daca tot am fost capul rautatilor, ma simt fortata de imprejurari sa-mi dau si cu parerea.

Cum pe mine mă fute grija chestiilor ăstora am ridicat din sprîncene. Să priceapă tanti cu eczema? Dar de ce aș avea idei preconcepute? Cunosc români care sînt destul de echilibrați.

Articolul este de sus pînă jos despre „negri”. O nație care se urzică pentru o confuzie umilitoare: Budapesta cu București. Umilitoare pentru unguri care au o tradiție culturală și arhitectonică. Ete că se poate să fii atît de orb încît să mergi la înaintare senin. Putea să evite subiectul. Dar cum?

Adică al doilea continent ca suprafață. Poate primul. Pentru că dacă după mintea unora Europa este clar delimitată de Asia, cum pana mea nu este la fel de evident că subcontinentul indian este diferit de Asia? Cum Asia este Asia cu toate insulele pe motiv că ăia are ochii lungi și piele galbenă, dar India este Asia pentru că are budiști?

Și probabil primul continent ca suprafață și al doilea ca populație, a cărui populație a fost împrăștiată prin voința unor popi ungători de regi în toate cele zări, toți sînt „negri”. Cînd majoritatea au pielea maro, tot „negri” sînt în mintea înapoiaților.

Si imi amintesc ca la un moment dat m-am trezit in aceeasi masina cu doi negri si doi arabi, iar primul meu gand a fost ca neam de neamul meu nu a mai fost in situatia asta. Dar nu era un gand critic negativ, ci o constatare amuzanta. Si ma gandeam cum ar fi reactionat bunica mea daca ar fi fost acolo…

Îți dai seama, soro, cîtamai umilința îndură fătuca aiasta ca să fie plătită în Euro? Dar nu a fost rasistă. I–a văzut că sînt negri și nu a chemat poliția să îi dea jos. Brava!

Sau poate era reacția românului inteligent: ei sînt patru, eu sînt una, dacă mă bat și uită să mă violeze?

Personal, tot amalgamul asta nu mi s-a parut ciudat sau respingator. Da, nu ma regasesc in obiceiurile tuturor natiilor si, implicit, raselor cu care intru in contact, dar asta nu inseamna ca nu-i suport sau i-as extermina.

Aaa!

Caci pana la urma rasismul in zilele noastre asta inseamna: o ura profunda fata de un grup de oameni care nu imparte aceiasi cultura cu tine.

Ooo!

Și ne zice și duduia cum inimioara ei vibrează la problema asta. Pentru că, n–o să credeți, dar a fost și ea supusă acestor umilințe:

Si, da, am fost si eu victima rasismului indreptat inspre romani si rromi. Imi amintesc ca imi cautam apartament si am sunat pentru o colocatie. A raspuns un tip si a simtit ca nu vorbesc franceza nativ, asa ca m-a intrebat ce origine am. I-am raspuns ca sunt romanca si a repetat cuvantul pe un ton care m-a facut sa-i inchid telefonul in nas. Dar am supravietuit… Sa fie asta cel mai grav act de rasism indreptat impotriva mea!

Tipul a pronunțat în așa fel „român” încît a trebuit să închidă. Ferească sfîntu’ să se fi scărpinat la ouă cînd vorbea cu ea la telefon!

Cum e să plătești pentru o baracă cît pentru o casă pentru că ești altfel? Cum este să te instalezi în acea baracă și unii să decidă că le poluezi aerul și să te arunce în stradă și să îți dea foc la baracă? Cum e să afli că poliția nu e preocupată de făptașii care se plimbă la locul faptei, ci cum să te bată, dar în așa fel încît să nu trebuiască să îți care corpul pe partea cealaltă a rîului ca să nu puți lîngă oamenii ăia drăguți?

Cum e să plătești același bilet de autobuz, dar să trebuiască să stai în spate chiar dacă sînt locuri în față? Cum este să fii linșat pentru că te–ai uitat la o femeie de altă culoare? Și apoi să te dea cu benzină. Și apoi să îți dea foc. Și apoi să își facă poze cu cadavrul. Și apoi să trimită poza cu urări de sănătate pe post de vedere.

Cum e să nu ai voie să mănînci în singurul local care servește mîncare cale de o zi de mers. Și să trebuiască să te gîndești dacă pierzi trenul ducîndu–te pînă la WCul care se află pe partea cealaltă a gării, sau încerci să te ții.

Cum e să fii adunat cu toate rubedeniile dintr–un oraș, încolonat și urcat în vagoanele de transportat vite atît de mulți cît să nu fie loc să te așezi. Și apoi mers la 30km/h fără apă, mîncare sau WC cîteva zile în vagoane sigilate și păzite de militari înarmați? Și dacă scapi din asta să afli că românii, care se oftică că ei sînt făcuți ciorditori, ți–au golit casa. Și dacă nu te vei sinucide, căci cică rasa ta este predispusă la sinucideri, să afli că mîncarea e pe rație și tu nu ești inclus. Pentru că ești un parazit social. Pentru că nu ai de lucru. Pentru că legea spune că ai tăi nu pot fi angajați. Și peste ani și ani, dacă tot nu mori, să afli de la copiii celor care te–au ajutat să afli că ce nu te omoară te face mai tare, nu–i așa? consideră că asta era ceva necesar pentru că autori necunoscuți au atacat trupele pe timp de război în zonă de război, undeva, la niște sute de kilometri de unde trăiai tu.

Astfel, românul poate spune cu fermitate și în cunoștință de cauză: vesticii sînt rasiști. Pentru că „negri” vorbesc prost limba. Pe cînd, românul educat nu este înțeles de către funcționari din răutate. Întîmplător, pe „negri” funcționarul îi înțelege. Dar o face numai din cauză că vrea să îi ia românului ceva ca să îi dea acelui indezirabil.

Comentariile sînt pe măsură. O moldoveancă trăită în București cu stigma de a i se spune moldoveancă. Nu a pățit nimic. Și a primit salariul o dată cu ceilalți. Dar asta nu o oprește să se simtă afectată rasial.

Și acum văd că „belgianca” este amică cu Tănțica de la Koloșvar care a trăit primul și al doilea război mondial comprimate în aproape 20 de minute cu un nenorocit, evident, țigan.

Cum cînta scroafa aia de Adrian Păunescu „Trăiască România, trăiască tricolorul”?

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: