Un univers relativ populat de personalități obiective

Calin Ștefan Răgălie. Un puțulică. Ca și Egyed Ufó Zoltán. Are site. Deci și alții care se vor inteligenți în domeniul site–ului devin apărători. Dacă făceau cîte un forum despre rulmenți, ar fi fost subînțeleși drept somități în domeniul rulmenților de către comunitatea de pasionați. Dar nu e glorie în rulmenți de cînd s–a dus afacerea cu rulmenți ciordiți duși în Turcia pe care se luau blugi. Ei s–au orientat pe poze. Cu atît mai bine pentru ei. Pentru rulmenți probabil trebuie să ai un minim de cunoștințe, trebuie să poți citi niște cote pe un plan și să îți dai seama de ridicol cînd atribui altă funcție decît cea pentru care a fost conceput rulmentul din poză. În fotografie se poate orice. Unde mai pui că e important mersul după curent. Este alb–negru? E de artă! Pozele sînt în succesiune tîmpă, ca și cum o maimuță turbată ar fi extras un număr de cadre dintr–un film de vacanță? Este fotoreportaj!

Pentru a ușura viața în fotografie se fac găști. Poate tata Răgălie dădea cu subsemnatul cot la cot cu tata Pandele. Asta făcea și poveștile mai credibile pentru cînd era nevoie de o a doua părere. Unul și–a plasat puradelu’ în State, altul a preferat să–l țină acasă și să–i dea bomboane și aparate foto. Poate tata Răgălie scria cu alții. Nu contează. Important este că produsul de concepție prelucrat cu asistența unei madam Răgălie a dus la competențe de nebănuit. Cine nu crede, să tragă o privire și pe ce am scris acum doi ani despre înțelegerea maimuței cînd vine vorba de sensibilitatea unui mediu la lumină.

Ziceam de găști. Ca să fi recunoscut, la momentul 2012 trebuie să aparți de o gașcă. Nu era valabil în 1995. Și asta nu ajută decît dacă te vrei următorul Cosmin Bumbuț. Pentru că aici oricum nu vei obține recunoaștere decît dacă esti de foarte proastă calitate. Cum se face evaluarea dincolo de estimatele demne de concus AAFR? Răgălie ține cu Pandele. Pandele publică ceva. Răgălie crede că Pandele e bun orice ar face. Oamenii probează că e o porcărie. Pandele ajustează linia și anunță că erau doar poze de test pentru a arăta ce bine funcționează Leica cumpărat de pápá. Răgălie certifică: pentru niște poze de test sînt bune. Furtuna se calmează. Sau ai o răutate de neînțeles, cam ca Criticul Foto. Asta e banda Foto Magazin.

Separat mai e banda 7 zile. Sau banda Badorgood. Dacă nu ești nou venit, probabil știi că ăștia polenizează și între găști. Astfel unul poate să țină de 7 zile, dar să fie și în Badorgood. Sau să se producă pozitiv sau aparent negativ pe Foto Magazin.

Chiar și Fototarget e găunoasă. O mînă de calculatoriști s–a gîndit să filtreze gunoiul de pe site–uri gen Badorgood. Nimic rău în asta. Doar că, pentru că au organizat un forum, au primit și drept de vot. Și rezultatele se văd și în admiteri. Pentru că o dată primit un orbete, acela va susține doar pe unul pe înțelesul lui. Iar cei slabi se multiplică mai rapid decît cei care măcar simt despre ce e vorba.

Pe Fotomagazin Vladimir C ridică o problemă:

Mi-aş dori să ia cineva 3 articole de-ale criticului şi să-mi explice punctual unde greşeşte atât de tare ca să poată fi considerat cretin.

Și Răgălie răspunde:

Nu-l cunosc personal pe acest „critic” si nu pot sa-i evaluez capacitatile intelectuale. Ii citesc ocazional postarile pe blogul sau. Am constatat ca unele sunt viruelnt veninoase, altele doar veninoase, dar toate sunt negative. Oare asta sa fie rolul unui critic (fie el si foto)? Sa improaste cu noroi (e drept, in cantitati variabile) in tot ce misca in fotografia romaneasca? Nu cred!

Vladimir, as dori sa mentionezi trei articole / postari de-ale criticului in care se arata multumit (nu zic incantat, ca e deja e prea mult!) de vre-un fotograf roman!

Nu răspunde. El este imbecilul care aruncă piatra în fîntînă. Și alții se chinuie să o aducă. El știe că toate sînt într–un fel deși din articolul comentat de mine și revizuit tăcut de el tembelul nu este în stare să înțeleagă articolul din care plagiază. Așa că o întoarce el în același ton. Răspunsul vine prompt și Răgălie, după cele învățate de acasă se dă la fund. Data viitoare, cu un interlocutor mai maleabil își va dovedi fina înțelege a problemei deturnînd discuția „subtil”. E foarte interesant pentru că șobolanul dungat roșu–alb a monitorizat discuția fără să intervină pînă a simțit el că poate să tragă macazul. Altfel, contribuția lui este limitată la plagiate, legături spre alte scrieri și lustrul impecabil la hemoroizii celor recunoscuți. Asta probabil s–o chema susținut fotografia românească.

În asta a picat și bietul Tomazatos. Fiul ar urbei lui, el a fost format ca portoricanii cu scopul de a scăpa de acolo. A scăpat. Și a văzut că viața nu e roz. Și că nimic nu vine pe tavă. Acum vrea înapoi. I s–a părut mai cald acasă. Dar și sclipiciul lumii din afară îl fascinează. Practic el nu știe ce vrea din viață. Dar lasă că știu alții ce vor de la el. Deci Tomazatos are un plan, prin alianță. Dacă se probează că este un membru destoinic al găștii i se va da și lui să sugă de la țîța ICR de exemplu. Ca și păpălăii care absorb orice comunicat de presă 7 zile fără să mai aplice vre–un filtru și Tomazatos începe să creadă că e bun. Și acel bun este tocmai motivul începerii degradării. De aici mai e doar dezvoltarea papagalului. Cum să înveți să vorbești ca liderul de trib Bumbuț despre lumina ideală și cît de greu este să faci un proiect pe care nu l–ai fi făcut dacă nu erai plătit, dar dacă tot ai luat banii, se pare că era un subiect de suflet pe care l–ai fi făcut oricum.

Sau Elev Platonescu. Poate are talent. Poate nu are. Poate are o viziune. Poate nu are. Dar a fost adoptat ca mascota unei găști. Și gașca îl va modela. Și îi va da acces la resursele captate atîta vreme cît se dovedește un membru loial. Dacă el crede că poate face ceva, acum este momentul să își recupereze independența și să dispară în ce direcție vrea el. Altfel, traiul confortabil și zecile de „like” în primele 48 de ore sînt asigurate. Și nimic mai mult. Artistul nu poate fi lacheu. Poate să funcționeze ocazional ca mercenar. Dar o dată ce devine servitor își pierde praful ăla din Peter Pan.

Etichetat , , , , , ,

11 gânduri despre „Un univers relativ populat de personalități obiective

 1. morpheus spune:

  Scot și ei un bănuț. Ce pula mea, numa’ Patapievici are voie să scoată bani din căcat? Lasă-i în pielea mea să își scoată francul, mai beau și ei o bere la pet, mai un mic cu bicarbonat și muștar.
  Ți-am zis că nu pricep ce dracu’ faci aici.
  Vezi că și tu mai dai o geană pe forumuri, râdeai de mine. Ălălaltu’, Vladimir, ce caută pe acolo? Fotomagazin, fototarget, bed or gud, 7 zile (pân’ la ciclu), d-astea, căcat. Nu mai știu, dar parcă am mai vorbit de ăștia. Suntem nație de superficiali domnule, avem adeneul diluat rău. De la mersul prea des la curve și băut vin cu tanin mult. De aia își fac românii liste de discuții. Face to face nu le vine să vorbească, că sunt prea papagali.

  • Vladimir C. spune:

   Unii au știrile de la ora 5. Alții au vacanța mare. Mulți citesc hotnews sau mai știu eu ce. Eu nu am televizor de mulți ani, nu citesc presa și nici comedii nu văd prea des. Lipsește entertrainment-ul din viața mea. Așa că m-am uitat la forumuri.

   La seriale mă plictisesc pe la sezonul 2 (cu mici excepții, dar the outer limits nu se pune). Așa m-am plictisit și de forumuri.

   Trebuie să găsesc altceva. Poate pastile. Sau crack. :).

   Mai serios acum, nu știu ce căuta vladimir pe acolo. Are și vladimir retardatismele lui, dar nu a negat niciodată asta.

 2. Vladimir C. spune:

  Eu am dispărut de pe foto-m.ro. Am primit suspendare pentru două săptămâni (asta s-a afirmat pe forum) dar de vreo patru dacă încerc să mă autentific îmi spune că-s banat. Nu că ar conta, dar interesant este motivul. Am făcut blasfemie.

  • Criticul Foto spune:

   Răgălie e bun la chestii de mînă. Probabil și forumul nu are automatizări. Și pînă își amintește să facă cu mîna că poți să comentezi, mai trece vremea! Acum îi face lui Dinu Lazăr ceva.

  • morpheus spune:

   Dă-i în pula mea. N-ai pierdut absolut nimic. Da, totuși, e mișto entărtainmentu de pe forumuri. N-am încercat prafuri, nu știu, cred, că sunt mult mai bune decât o vizită la gușterii de pe forumuri.

 3. Vladimir C. spune:

  http://www.foto-magazin.ro/forum/viewtopic.php?t=13581&start=40

  Nu știu dacă vrei să-l postezi, așa că l-am pus separat

  • Criticul Foto spune:

   De ce să nu vreau? Răgălie, din clanul Răgălie? Aveau interdicție la telefoane mobile în România.
   Văd că tocmai Nikon s–a supărat pe tine.

  • morpheus spune:

   Extremistule! Crezi că înțelege careva de pe acolo ceva? La urma urmei, o zice unul pe lista aia, ce dracu mai cauți printre români?

 4. Avram T. spune:

  Domnule Critic, ati trecut in ultima vreme pe la psihiatru? Prezentati doua simptome grave: coprolalie (in cazul in care nu stiti, si probabil ca nu stiti: utilizarea patologica de cuvinte obscene, scabroase) si mitomanie (iarasi, daca nu stiti, si probabil ca nu stiti: prezentarea propriilor fantezii ca adevaruri, expunerea de minciuni). Nu aveti alte agrumente, de trebuie sa recurcegti la injurarea parintilor lui Răgălie? Halal critic (de orice natura, arta, ingrasamine chimice, chiar si – sanchi – „foto”).
  Despre mitomanie: doar unul din cei doi mentionati in paragraful 2 are copii, dar nici unul dintre copii nu este in SUA. Daca nici unul dintre copii nu este in SUA, vor fi si ei luat la injurat? Probabil ca da, date fiind anecedente dvs.!
  In alta ordine de idei: in aceasta pagina citati un comentariu al lui Vladimir C si apoi raspunsul lui Răgălie. Dupa care spuneti „nu raspune… imbecilul”. Cine e imbecilul? Vladimir C? Conform logicii discursului (stiti ce e aia? daca nu, ca m-am plictisit, cautati singur pe wikipedia!), imbecilul este Vladimir C! Va faceti singur imbecil?!? Aferim!

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: