Savatie Baștovoi Super Star

Citesc la Vladimir C cum s–a siderat el cînd a aflat de tagma extremiștilor din biserică.

Părintele blogger, scriitor, publicist, editor, călugăr răspunde. Cum căcat era cu ascetismul? Dumnezeu mai nou o arde pe FB și pune LMA-uri de Crăciun pe wall-ul lui Isus?

Este un Super Star. Este Michael al Moldovii ăilante. Dacă yoghinii meditează pentru Pacea Mondială, ăsta se ceartă pentru Pacea Mondială. Dacă nu avea propria sectă de fani, demult își punea sutana în cap și organiza NATOul bisericilor unite.

Eu cred că îi plac băiețeii fresh. Nu de alta, dar ascetismul său e mai mult în tren, mașină și avion. La cîteva luni mai trage de un interviu televizat la București, de o relansare de carte, orice numai să iasă pasiența cu cetățenia. Aud că Chișinăul stă prost la capitolul cluburi gay.

Altfel e traseist de felul lui. Se lăuda că din familie de comuniști a ieșit acest pustnic digital. S–a făcut popă prin mila Moscovei. Și cînd s–a prins că rubla nu–i ca euro a săltat fustele și a trecut peste drum la Patriarhia Română. Și să te ții cu ce război sfînt s–a pus pe curul unui teolog rus care i–a atras atenția că–i cam parașută! Conferințe pe ambele părți ale graniței române că–i eretic rusul.

Între timp s–a dovedit că–i neam de șmecheri și probabil are și spate, degeaba cerșește cuviosul să nu facă autostopul ca mucea pînă la București. Dacă vrei e precum clanurile italiene ale Renașterii. Mai băgăm cîte unul în biserică să ne ierte la cotizația de la botez și la zeciuială.

În același timp e și un fel de Rasputin. Și puțin drobul de sare din povestea lui Creangă. Că ăștia nu se mai obosesc să iasă la puța goală să manifeste în contra cipurilor în buletine, dau laic și îi dau acatiste lu’ cuviosu’ să îi apere cu paloșul dreptății.

Ca și Marcel State, ăștia sînt selectați automat din paturile cele mai joase ale intelectului. Astfel ei cară telefoane mobile peste tot, chiar și Starurile în sutană. Că mai prinzi pe cîte unul care vorbește molcom cum a văzut el pe Youtube la ăștia mai cunoscuți și o dată îi pune Nokia o Lambadă de să–i sară inima moșului. Cred că au pus dracii soneria să–l ia de la asceză.

Intră și te minunează pe blogul lui. Sau blogul de salvare din justiție a ăilulant Baștovoi de seamă.

Se numesc crize de personalitate și se studiează la cel mai elementar curs de psihologie. Sunt un fenomen relativ nou, așa că nu înțeleg cum se împacă cu învămintele bisericești care dau răspusuri absolute și atemporale.

Da. Dar ar însemna să le iei pîinea de la gură.

Vezi tu, este o serie de tehnici foarte vechi și foarte eficiente. În India, de exemplu, sînt multe mușcături de șarpe. Oamenii se tem, dar fiind cu mintea în Evul Mediu, nu se duc la doctor. Norocul lor este că, deși sînt mulți șerpi în India, sînt puțini veninoși. Așa că familia se pune să caute un vraci bun. Vraciul vine. Dacă întîrzie cu atît mai bine. Are timp să moară înapoiatul și ăsta să le reproșeze că l–au chemat prea tîrziu. Tipul își face spectacolul. Și își ia banul. Omul e tratat. La fel și creștinii vreo 2.000 de ani. Dacă e răceală ăsta e un sfînt. Dacă moare înseamnă că au fost vibrații negative și cineva nu–i credincios.

Așa că în România și Moldova secolului 21 părinții aleargă la un nene din ăsta care a făcut seminarul teologic și facultatea asociată și nu prea le are el cu tehnicile moderne. El are 3 cărți de ascetism bisericesc dintr–o vreme cînd se mîncau balegi de vacă fierte. Și o carte to rule them all, cu care chiar el predică că nu ar fi pentru oricine de înțeles. Și copilul iese dezastru. Probabil parte din agresivitatea ăstora vine din disfuncțiile sexuale induse de alții de ajuns se șmecheri să știe ei mai bine.

Devi marfă când nu ești capabil să comunici, să înțelegi când nu ai un vag gust estetic (din orice domeniu). Dacă nu înțelegi de ce Debussy nu e Guță vei fi un consumator ideal. Dacă înțelegi, s-ar putea să fii un pas mai departe de “marfă”. Deși, pentru unii, marfa e bună.

Păi și nu de asta au nevoie?

Nivelul unu de înțelegere: plătește tata bacalaureatul.

Nivelul doi: înveți. Nu iei 10, dar îl iei.

Nivelul trei: realizezi că se mai poate da mai încolo și te duci relaxat cu ce știi.

Nivelul patru: îți dai seama că toți miliardarii făcuți și nu moșteniți au maxim 10 clase primare.

Nivelul cinci: dacă vrei să faci ceva anume pentru care e nevoie diploma de bacalaureat, faci un mix, un melanj de nivelurile anterioare și vezi ce iese.

Ăștia vin cu nivelul zero: plătește tata dacă are. Iar relaxarea vine că te duci să dai acatiste să îți dea cineva de sus examenul. Ce poate fi mai sigur? Protecție umană simultan cu protecția divină. Pentru ei nu e nici o problemă mituirea sfinților pentru așa o întreprindere importantă. Că altfel se face copilul curvă și face sex oral pe bani în parc, dacă nu intră la facultate undeva. Și ăsta e păcatul curviei.

O piatră de temelie teologică cam la fel de importantă ca botezatul trupelor și tancurilor înainte să se ducă să căsăpească necredincioși. Și foarte lucrativă. Dacă la țigancă nu se deschide ghiocul dacă marci banul, nici popa nu se poate duce să dea cu busuiocul fără salariu și cheltuieli acoperite. Dacă se poate și un mic dejun festiv, ceva, acolo.

Sunt două stări care te apropie de Dumnezeu: când ierţi şi când eşti iertat.

Atunci care-i faza cu biserica?

Ateu prost! Biserica e notarul. Fără ștampilă și timbru sec nu ai iertatat. Și dacă se întîmplă să te mai muiești cu ăla după semnătură, se cheamă că e o nouă ceartă, asta fiind oficial închisă.

De ce ar trebui să-i pese oricui, oricum și oriunde de ce vecinul se simte neînțeles când își impăturește chiloții? Nu e mai frumoasă viața dacă unii oameni se înțeleg și rezonează pe aceleași planuri? Înțelegere universală? Păi dacă doamne-doamne a vrut asta, de ce nu a lăsat o singură limbă. De ce avem nevoie de semiotică? Sau astea sunt creațiile diavolului?

Ei cumva cred în demiurg. Dar îl și neagă. Sînt de acord cu ce a zis Siddharta Gauthama că totul e suferință, dar pentru ei e o suferință cu scop: Word of Warcraft gratis nelimitat, Wii cu toate accesoriile și toate astea doar pentru că ai fost copil cuminte.

Întreabă supraviețuitorii din Auschwitz sau o mamă care își vede copiii murind de foame. Mai mult, cine poate spune ce e durerea, cum poți da un reper absolut asupra ei pentru a fi capabil să tragi concluzia că sinuciderea este cea mai dureroasă? Cine dă dreptul unui tâmpit să compare durerea unui om cu a altuia. Cum rămâne cu înțelegerea universală?

Ca și în India, karma este foarte importantă. Cînd scrie ajută–ți aproapele, e vorba de văzut în perspectivă. La anul 300 toate rudele stăteau aproape. Și, în sat, erau toți verișori primari. Așa că la 2012 e scuzabil să îi dai un picior în gură țigăncii care cerșește. Tu ești la cumpărături la un magazin scump de bebei pentru cumnata ta din alt oraș! Aproapele e să nu uiți popa că și el e om. Ăla care îți mucește parbrizul nu e om! O să dea banii pe băutură și droguri. Da–da. Băutura nu intră la droguri pentru că băutura e de pe vremea lui Noe, iar drogurile sînt invenții demonicești de dată recentă. Deci altă clasă.

În plus, dacă e planificată bine, poate să nu doară.

De aici a plecat tot articolul meu. Tâmpitul care crede că ceea ce el înțelege prin dragoste spală tot. Tâmpitul care promovează un patriarhat care a făcut și încă face mult rău. Tâmpitul care poate ar spune unei fete abuzată de tată să nu meargă la poliție. De ce? Păi m*a a fost cu dragoste, chiar dacă forțată.

E un curent global la care ăștia s–au agățat ca puștanii care merg pe bicicletă sau role și se țin de camion. Fătul este o persoană. Și vor să îl recunoască pe măsură. La fel cum corporația și asociațiile lor căpușă sînt la fel de persoane. Mama nu mai este o persoană relevantă. Mai ales că aici e vorba de amărîtele care nu au nici unde să stea. Că doar nu o să se sumețească Patriarhul Rusiei să privească Putinul în ochi! Cînd fu cu nunta lui Irinel Columbanu nu a zis popa ăsta e loc de rugăciune nu bordel cu păsărici decoltate. Au venit cu capul plecat. S–au rugat de un bonu că o să strîngă măicuțele sticlele de pileală și prezervativele folosite. Și o garanție că nu rup ăștia cu 4×4 poarta veche de un secol.

Creștinismul este o religie a puterii. Care se masturbează ocazional cu gîndul că ar fi toți avuții cumva săraci. Săracilor le–a fost impusă. Iar clerul este o tagmă de șmecheri care transced castele. Mai demult au avut mai multă putere și la asta salivează ei. Ce mi se pare ciudat este că unei femei analfabete toate astea îi erau clar la 1790, iar unor oameni cu 16–20 de ani de școală, televizor și Wikipedia li se pare foarte fantezist.

La școala de psihologi nu te învață să iubești pacientul, te învață să-l înțelegi și să-l îndrumi. Pentru că, s-ar putea să dai peste unu pe care nu-l vei iubi (destul de mari șansele). Așa că repari, folosind metode științifice bazate pe analize și cercetări anterioare, nu pe dragoste.

Foarte rău. Pentru că și unii și alții au cam pus mîna pe client pe unde nu trebuie.

Şi eu am smintit pe multă lume şi nu ştiu cum să-i aduc înapoi.

Sunt sigur. Dar mai bine nu-i adu, cel mult poate îi aduce altcineva. Dar e mai bine afară din biserică, unde oralul forțat se sancționează legal, nu se iartă cu dragoste și Ave Maria.

Treaba lor. Ce ți–a scăpat este că răspunsul era „taci dracului”. Ei nu au o problemă cu ăștia care își taie venele din cauza mitologiei promovate de ei. Este demonul care îi supune. Și eu nu am nici o vină zice popa și doarme foarte bine noaptea. De ce? Pentru că sînt păcatele lui care l–au dat pe mîna demonului.

Aia trebuia să fie întrebarea cheie cu care ăștia să se retragă din predicat. Dar banul? Nu pe munte vine banul. Vine la șosea lată. Mănăstirea Sihăstria era sihăstrie. Și era în zilele cînd prigoana comunistă îi oprea de la multe cu care se învățaseră. Dar succesul a venit o dată cu șoseaua asfaltată. Că ăstia de merg pe jos sînt mai budiști de felul lor. Creștinul folosește modernitatea în ascetismul lui.

Tânărul face ce este programat ca urmare a unor învățăminte cretine similare cu cele de față. Ceea ce e condamnabil. Dacă micționează pe Universitate pentru că vrea să facă un statement la adresa mafiei de acolo, nu e condamnabil. Dar societatea va condamna acest lucru pentru că trăim într-un rahat care se perpetuează. Trebui să-ți închidă gura, să te facă să crezi când spui “Sărutmâna părinte” sau “să nu faci ce face popa, să faci ce zice el” pentru că nu toți își permit mașini scumpe.

Deci cine ești tu Vladimire să negi cultura unei nații. O cultură atît de vastă și de bogată că toată lumea știe acele 10 nume. Din care 5 sînt cu cioara vopsită ca Mendeleev–Lomonosov și alți ruși care au descoperit simultan și independent, dar au publicat 10 ani mai tîrziu.

Să cauți cu genetica rusă. Era un nene care promisese lui Stalin recolte de 10 ori mai mari. A murit bătrîn, după ce a îngropat vreo 6 președinți și secretari de partid. Producția la hectar crescuse de nici 1,5 ori din cauza dezvoltării intensive a tehnologiei agricole.

Iar comentariile sînt pe măsură.

Apropo. Să îi comentezi la ceva pe blog. Nu apare decît dacă te pui ca musulmanii cu curul în sus și îi recunoști sfințenia. Probată în repetate rînduri.

Echivalentul lui feminin se cheamă Maica Siluana. Stareță de Oltenia. Un fel de Dear Abby de la americani. Și care e neobosită prin Paris și alte locuri unde se vînd haine de damă scumpe. O fi ca musulmancele credincioase care, în Occident, umplu magazinele de țoale de damă în perioada de reduceri. M–a șocat imaginea așa rău că am întrebat. Se pare că partă haine ca vesticele cu buricul gol. Dar în casă. Sau pe sub caftanele alea mari.

Etichetat , ,

4 gânduri despre „Savatie Baștovoi Super Star

 1. Anonim spune:

  Cred ca nu intelegi nimic din lucrarea pe care o face Savatie Baștovoi sau Maica Siluana. Purtarea ta ironica nu-si are locul. Pana acum daca calugarilor nu li se auzeau vocile, erau tampiti si idioti, iar acum daca un om de cultura devenit calugar (ca si Steinhardt) ridica vocea sa vorbeasca despre mai multe, sa clarifice lucrurile acum e super star, dupa tine. Cred ca parerile tale sunt neintemeiate, mai ales ca nu intelegi nimic din tot ce spune el.

  • Criticul Foto spune:

   Ok. Explică, te rog, pe înțelesul profanilor neinițiați ca băieți de altar.

   Steinhardt NU este om de cultură. Nici nu a fost. E o pațachină vandabilă. Poate vroiai să zici Stăniloaie. Iar Baștovoi Super Star nu prea clarifică altceva dincolo de reclama la subproducțiile lui literare. După o tehnică veche prin regiune: cînd îl cauți la valori literare e popă, cînd îl cauți de popă e scrib.

   Așa că: nu voi mai aproba alte bășini. Specifică acea minune pe care o spune balerina în sutană. Hocus pocus dintr–ăsta cu voi nu știți și eu nu vă spun devine agasant.

 2. Lazarescu spune:

  Cred ca ar trebui sa te lasi de astfel de comentarii nelalocul lor. Asta arata cat de putine intelegi si ti se potriveste zicala : prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: