Măreția unei nații apărată de Marcel State. Proastă afacere

Corneliu Munteanu ridică o problemă interesantă pe firul discuției generate de Radu Drăgan:

Este Szathmary roman? Este ungur? Sau este fotograf roman de etnie maghiara? Aici se mai poate discuta. In rest, nimic.

Păi nu prea au ce să discute. Afacerea este foarte găunoasă. Fă–l pe Carol Popp român pentru că s–a manifestat la apogeul carierei în România și pierzi toți ceilalți valeți din mînă. Cioran? Francez. Eliade? American. Ionescu? Francez. Brancussí? Francez. Se duce și ultima frunză care acoperă pudicitatea blănoasă și purecoasă a României independente.

Ceea ce nu îi va opri pe cei din extrema dreaptă să își aplice propriile filtre. Astfel Carol Popp de S. este român sadea cu mamă unguroaică. Ionescu și Tarzan sînt români care au arătat lumii ce poate o cultură cu așchii și hemoragii în punctele cheie ale intelectului. Ucigașul violator de care am citit într–un ziar irlandez este neapărat țigan. La fel cum este și Ion Iliescu dacă nu ești de acord că este un înger care a scos România din comunism. Petre Roman poate să fie un român deștept care a arătat Sorbonei ce–i aia să fii bilingv, sau un evreu împuțit care ne–a vîndut țara străinilor.

Și cum articolul era terminat, am reverificat discuția. Și ete legionarul că sări cu baioneta imbecilitătii la beregată!

Marcel State
[…] Cat despre ce scrie mult stimabilul domn Corneliu, nu prea are sens. Din multe puncte de vedere. Prea multe as putea adauga.

Adică. Întîi nu prea. Adică nu e sigur. E moderat de–a dreptul. Ca să zică că din multe puncte de vedere. Și buf! Prea multe! Care? Stai să vezi!

Uitam istorie si asta dauneaza mult, ba uneori uitam si antropologie.

Asta îmi amintește de începuturi. De cîtă istorie pricepe Andrei Pandele și socotelile lui prin prisma rapoartelor lu’ tac–su’ citite la lumina lumînării. Doar că Marcelică știe și antropologie! Normal. Toți legionarii știau. Ei știau că evreii și țiganii se remarcă printr–o evoluție inferioară dacilor romanizați corciți cu orice nație trecută pe acolo.

Sincer pe mine nu ma intereseaza daca e un singur fotograf in istorie sau mai multi.

Interesant.

Important e sa fie intr-adevar cel care merita.

Aha!

In rest …cand facem analize de genul ce a produs romania in cultura si in arta, ar trebui sa fie raportata cumva la istorie.

De acord. Din punct de vedere cultural, Marcelică are dreptate. România trebuie scrisă cu minusculă. Întîi se ordonează țările al căror nume începe cu majusculă. Apoi vine și românia.

Or noi nu ne putem compara cu Franta, Anglia, Spania, Italia si Portugalia.

Asta a spus și CM. Asta scriu și eu. Și asta a constatat cu oarecare tristețe și Radu Drăgan.

Stiti de ce nu ? pentru ca noi am invins multe chinuri si spaime si frici si atacuri si cotropiri si invazii.

Îmi vine în minte Conu’ Leonida față cu reacțiunea. Dar Caragiale este un căcat. Toți dobitocii citează după ureche. Păcat de texte! Erau muncite.

Nu domnule Corneliu, nu suntem la marginea Europei, suntem la granita ei.

Aplauze! Moment de reculegere. Boul ăsta a inventat granița din inima unei regiuni. Cum ar fi inima Reginei Maria. Care era o regiune importantă. Cu un castel demn de revendicări teritoriale.

Daca noi nu existam azi, am fi vorbit limba turca, in cel mai bun caz si ne-am fi rugat la Allah, sa mergem macar o data in viata in pelerinaj la Mecca.

Dacă noi nu existam, am fi vorbit turcă. Existăm, deci vorbim română. De unde și gîndirea carteziană de pițipoancă a reprimaților ăstora cu fantezii falice: Vorbesc română, deci exist.

Cît despre rugat la o entitate superioară benefică, benevolentă și care privește cu ochi buni atrocitățile promovate global în numele său, România geme de biserici. Ștefan cel Mare este Sfînt pentru că a ridicat biserici și a regulat femeile altora precum legendarul David. Dacă ar fi făcut învățămînt primar probabil murea în exil cum a făcut Cuza.

Insa cea mai mare insulta pentru mine si probabil pentru multi care vor citi aceste randuri, se afla in textu….” Cu exceptia catorva realizari in literatura si filozofie, Cioran, Eliade, Ionescu, care s-au exprimat in franceza sau engleza, apoi Brancusi in sculptura, Victor Brauner in pictura, Enescu in muzica, nu prea avem ce mentiona. Pana si cei mentionati pot fi revendicati cu ceva mai multi sorti de izbanda de alte culturi. Iar in fotografie, nimic, absolut nimic” ….de-a dreptul umilitor pentru mine.

Cred că și intervenția tardivă a lu’ Madam State de a scoate copilul cu umerașul a fost foarte umilitoare. Și cu consecințe asupra intelectului se pare.

Si ce e mai dureros e ca intotdeauna in istorie in loc sa fim uniti, noi ne-am batut ca niste chiori intre noi, in loc sa ne ajutam.

Aș argumenta că din contră. Uniți au fost cînd au intrat în două războaie mondiale. Sau nu îmi amintesc eu bine de regele ăla ucis de un student pentru că a băgat România în război. Uniți au fost și cînd trenurile morții duceau oameni nevinovați pentru presupuse ofense aduse de alții în altă parte. Uniți au fost cînd au ieșit să întîmpine cu flori tancurile sovietice. Bine, s–au separat ca să se muiască cum își apără averea de colectivizare. Și așa rău i–a durut de colectivizare că nici unul nu a avut impresia că muncește pămîntul lu’ tătîne–su și a ciordit tot ce a putut.

Și astăzi sînt la fel de uniți. Toți de mînă. Fiecare în fotoliul lui. În fața televizorului. Un public global și cu mintea goală. Participă la aceleași spectacole fie că sînt în Grecia, în Spania, în Anglia sau în România. Uniți sînt și pe Internet pentru a urla la unison în diverse limbi stricate cum că ăia care nu sînt populari sînt altceva decît români.

Această unitate este exemplară.

Cretinoizi ca Marcel State se adună și dezbat dacă Partidul din spatele Ușii numărul 1 este mai norocos decît cel din spatele Ușii numărul 2 sau cel din spatele Ușii numărul 3. Ca la un imens festival M–am Aia de muzică ușoară, toți devin niște Temistocle Popa și dau scoruri și jurizează dacă Cantindatul numărul 1 a falsat la începutul sau la finalul campaniei electorale. Vladimir Chira are un articol superb tocmai pe tema aceste unităti.

Cică a fost dublat TVAul. A fost dezbinare? Fiecare și–a sunat rudele de la țară să ude grădina că vin cu semințe de roșii? A fost salutat politicos porcarul sau ciobanul pentru a fi angrenați în niște negocieri turbate la prețul cărnii? Au apărut cumva cursuri de tranșat vițelul la fel cum au apărut cursurile de fotografie? Nu. Hoarde. 15 milioane pe puțin. S–au înfrățit ca în visele cele mai frenetice ale activiștilor comuniști și au plecat spre lanul de porumb. Azi lanul de porum se cheamă Auchan, Carrefour, Kaufland. Și au intrat în lan și au cules. Și au dat banii lor pe noul TVA. Toți la unison cum nici în parada de 23 august nu le ieșea. Oare, muiștii aceștia s–au separat și s–au dus fiecare la directorul său să îi ceară o ajustare de salariu care să cumuleze devalorizarea monedei și creșterea de TVA? Nu. Uniți au rămas în fața televizorului, apreciind cu un dat din cap imperial papagalii care se perindau pe scenă în acel debate trebuie să mai crească sau să scadă TVA?

Ce vor acești păduchi lati numiți generic români este o sincronizare mai profundă. Bulucitul la biserică de Înviere nu e de ajuns. Trebuie să fie sincron așa cum gîndesc eu. Dacă mie nu–mi place candidatul 1, dar îl favorizez pe numărul 2, atunci trebuie să fie unanimitate.

Mai scurt: State nu fi prost ca maică–ta să stai în rahat toată viața. Caută–ți un bărbat drăguț. Iubește–te cu el. Lasă–l să te plimbe să îți arate Parisul galeriilor. Află că afacerea în care ești este organizată că tu să fii perdantul. Popa mîine se supără că i–ai regulat–o pe prioteasă și te afurisește de cică rămîi vampir nedescompus în sicriu pînă la suta de ani. Află că de cîte ori o să te penetreze bărbatul ăla orgasmele sînt ale tale și nu mai poate nimeni să ți le ia după aia.

Corneliu Munteanu are multe idei crețe. Dar le argumentează de fiecare dată. Și nu am ce face decît să fiu de acord cu multe dintre ele. Tu, păpușel, ai venit cu o sacoșă de slogane și ai decis că trebuie să le verși de cîte ori nu te bagă lumea în seamă. Fluturatul de steag îți aduce numai bătături în palmă. Cultura ar trebui ca, din contră, să îți dea mai multă stăpînire de sine.

Drept urmare fiecare a profitat cum a putut dupa urma noastra.

Și femeile din familia ta ce ziceau după ce profita fiecare?

Toti cei mentionati mai sus, Cioran, Eliade, Brancusi…si alti cativa, nume mari , i-am trimis singuri, noi…poporul roman, in exil. Minunata natie.

Cu alte cuvinte, și ei, săracii, niște nătîngi. Nu puteau să se ducă singuri. Niște copii cu sindrom Down, de care tocmai se agumenta că România s–a tratat prin fătat selectiv.

ps. domnule Corneliu, daca tot ati facut aceasta cercetare in domeniul fotografic, as dori sa stiu la 1907 cat costa un aparat foto, si cati romani si-ar fi permis sa si-l cumpere. De asemenea mai doresc sa stiu in acelasi an cate Universitati de Arte, aveam noi atunci si cate aveau, Franta, Anglia, Spania, Italia, respectiv Portugalia. R

Ce–mi plac papagalii cu retard și început de chelie care pun PS. Scrie și scrie și scrie. Modifică. Mai schimbă. PSul era scris din prima variantă. Pentru ei PS înseamnă: și ce vroiam să mai îți spui vecină. Cu literați ca Eminescu și Pleșu cam atîta e nivelul maselor.

De ce nu te documentezi tu puțulică și vii cu documentația organizată frumos, cu referințe? Ia să pornim contorul. Articolul ăsta o să fie publicat în data de 10 septembrie. Cît timp îi ia lui Marcel State să vină cu niște răspunsuri argumentate și documentate la întrebările pe care singur le–a pus.

Actualizare:

Cristian Popescu pentru criticul foto am un mesaj frumos pe wall la mine :D

Popescule, tehnica aia a funcționat de minune ca să fii conceput. Dar păstreaz–o pentru țărăncuțele de la tine din sat. Să nu crezi că nu am apreciat zîmbiliciul. Îmi dau seama că este un chin pentru tine să exprimi gînduri. Zîmbiliciul este acolo ca să emită trăirile tale interioare în lipsa vocabularului adecvat.

Etichetat , ,

7 gânduri despre „Măreția unei nații apărată de Marcel State. Proastă afacere

 1. Ghitza spune:

  Ai ratat provocarea – Corneliu Munteanu a raspuns deja. Poti sa vezi.

 2. […] Ghitza a avut dreptate. Corneliu Munteanu mi–a stricat provocarea răspunzînd provocării acestei potăi adorabile. Vroiam să comentez. Mi–am dat seama că stric vraja acestor texte. Dar mi–e teamă că puțoiul o să le radă cînd o să–și dea seama de ridicol. Marcel State ‎3$ dolari…3 amariti de dolari pe care orice iobag il putea cheltuii dupa pofta inimii, mai ales ca el avea granele. Si in primul razboi , am fost in fundul gol si in al doilea. Si daca nu intelegi conceptul de granita e grav. Adica noi n u am tinut piept, nici ungurilor, nici turcilor, nici rusilor. Nu, noi doar am platit tribut si am fost fanarioti. Nuuu…noi am plecat in cucerire de noi teritorii, la fel ca Franta, Anglia, Spania, Italia si Portugalia. Taranii nu mai munceau pamantul pentru ca aveau deja sclavi negri canibali, care puteau munci non stop si erau chiar mai ieftini decat o camera foto Kodak din 1907. Toti domnitorii nostri au trait peste intinderi mult mai intinse de fapt, lucru care reiese si din bogatia castelelor si a hainelor, ba chiar ca si cei din Venetia sau Franta sau chiar Anglia, la curtile lui Stefan erau pictori, muzicieni, sculptori si mai stiu eu ce. Saraca Franta..a pierdut un numar mai mare de soldati decat ai nostri….din cate milioane? […]

 3. https://www.facebook.com/cristian.popescu.79677

  Imi face o placere monstruoasa sa imi bat joc de tine si de creierul tau de maimuta… este inceputul unei frumoase amicitii :D, ti-am pus link catre profilul meu, pentru ca vreau sa te fac de rahat in modul cat mai public..

 4. morpheus spune:

  Nu mă prind ce e cu hârăiala asta. Ce naiba te iei în gură cu toți idioții, pentru ce? Dacă avem sau nu avem artiști, dacă baba avea un coi, dacă acel coi funcționa ca un reactor de fuziune sau de fisiune s.a.m.d.
  Ce mai contează? Crezi că se schimbă ceva dacă punem un banner pe casa poporului pe care să scrie maaaare Suntem o nație de căcat ! ?
  Da, nu prea avem conaționali care să fi ridicat steagu’ mai sus. Ăia de i-am avut sau de îi avem au tăiat-o sau o taie pe alte tarlale, ca aici nu au pentru cine, vorba lu’ ăla de a făcut paișpe ani de pușcărie pentru o țară de cretini.
  Pe urmă cred că greșiți fundamental, și tu, și Drăgan, și Corneliu. Nu te inflama, asta nu înseamnă că idioții ăia de comentează pe acolo au dreptate. Doar am spus, sunt niște idioți cu creierul regulat de atâta democrație.
  Voi plecați de la ideea că populația de acilea n-a fătat niciodată niciun individ mai cu creier, mai cu suflet, mai cu coaie. Ceea ce este complet fals. Doi la mână în puii mei, cum o taie din țară, UNII chiar reușesc să devină oarecum celebri. Celebri în domeniul lor, chiar dacă nu este mediatizat ca dracu’. Că dacă nu ești curvă, poponar, dizainăr, analist politic, militar, căcat, nu umpli paginile în Libertatea sau Click. Și nici în Times nu prea-i mai găsești în ultima vreme.

  Deci, revenind la prima mea întrebare, care e șpilul, că nu înțeleg, lamurește-mă și pe mine.

  • Criticul Foto spune:

   Mîine. Azi am făcut norma de trei articole pe zi. Și am niște poze de dat la tipărit și niște scrisori de francat.

 5. […] Morpheus dixit: Nu mă prind ce e cu hârăiala asta. Ce naiba te iei în gură cu toți idioții, pentru ce? Dacă avem sau nu avem artiști, dacă baba avea un coi, dacă acel coi funcționa ca un reactor de fuziune sau de fisiune s.a.m.d. […]

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: