Virtual, social, social virtual (4)

Mașina a preluat conducerea. Aparatul mecanic era o simplă unealtă în mâinile omului. Acum este invers…

Clișeu. Nu are cum. Dacă sînt gata să-ți dau dreptate în cazul GPS-ului, cu aparatul foto nu pot. Există aparate autonome cu niște suporți umani care le plimbă pînă la punctul de interes. Mă gîndesc aici la fotojurnaliști, chiar și remarcabilii de la Jurnalul. Este cînd un aparat biologic deplasează un aparat nebiologic, pentru ca al doilea să se poată concentra pe achiziția de imagine și să nu se preocupe de algoritmii legați de deplasare. Dar nici aici masina nu conduce. Aparatul rămîne aparatul. Iar bipedul este un vehicol. De condus conduce redactorul șef sau cei de la resurse umane care l-au angajat pe prost și îi dau solda cînd vine vremea să și-o primească.

Nu cred că poți face artă amestecând inteligența umană cu inteligența artificială. Creația artistică este cea mai profundă formă de manifestare a inteligenței umane. Omul a creat folosind unelte simple, o daltă, un creion, o pensulă, o vioară… Unelte primitive, subordonate total omului, incapabile de a crea ceva fără o mânuire corespunzătoare. Și perfecțiunea venea după mii de ore de muncă. Uneori niciodată.

Dar nu este chiar o inteligență artificială, chiar dacă i se spune așa! Dacă vrei, aparatul și-a cîștigat independența prin imbecilitatea manipulatorului. Și voi face aici referință la ironia lui Dinu Lazăr. Cretinul predică informații luate de pe Internet cu să aveți controlul să faceți și să dregeți, dar cînd vine momentul își arată puțulica îmbufnată și declară cu nonșalanță că procesul automat de conversie a culorii este cel mai bun.

Mai mult, sînt indivizi atît de tari încît pot să învețe să se muleze pe expunerea automată și să poată scoate ceva interesant.

Etichetat

3 gânduri despre „Virtual, social, social virtual (4)

 1. morpheus spune:

  Nu este clişeu. Sau poate este pentru tine.
  Este o realitate pe care mai nimeni nu o recunoaşte.

 2. morpheus spune:

  „Mai mult, sînt indivizi atît de tari încît pot să învețe să se muleze pe expunerea automată și să poată scoate ceva interesant.”
  Da, de acord în totalitate cu asta şi sprijină ce am afirmat. Aceia nu valorizează aparatul mai mult decât trebuie. Dalta este făcută sa taie sau sa spargă. Punct. Aparatul este făcut să capteze imaginea. Punct. Nu contează dacă prin procese chimice sau electrice. Dacă nu te interesează obţinerea unei propoziţii interpretabile, ci doar una cu un simplu mesaj, clar, limpede – poate încadrăm aici fotoreportajul – atunci poţi face abstracţie de posibilităţile pe care ţi le oferă aparatul în manipularea felului în care captezi, prin variabilele timp de expunere, diafragmă, focală, balans, sensibilitate, compoziţia spectrală a luminii la locul în care fotografiezi.

 3. […] Morpheus: Nu este clişeu. Sau poate este pentru tine. Este o realitate pe care mai nimeni nu o recunoaşte. […]

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: