Documentare gratis și nu sînt despre conspirația masonică

Radu Drăgan vine din nou cu o inițiativă foarte interesantă. De data asta 10 Documentare despre fotografie.

Al patrulea documentar propus este foarte important să fie văzut. Ar ajuta un minim de cultură generală și văzut măcar cîteva din lucrările lui Capa la o dimensiune decentă, dincolo de rezoluțiile de ecran.

Cum remarca RD, un pic stîngaci. Sau, mai precis, numai bun de injectat niște elemente de propagandă. Un puțoi cu un accent pretențios va povesti de Capa și seria lui făcută cu o familie britanică în prima parte a celui de–al doilea război. El nu vede oamenii cu care a stat Capa. El vede bravi cetățeni care nu se înspăimîntă în fața dușmanilor coroanei.

Sau momentul în care un oarecare vorbește cu încîntare despre, acum, controversata imagine din războiul civil spaniol cu soldatul presupus împușcat. Măgarul ăla bătrîn începe să se excite despre o simbolistică de regim totalitar. El vede nu surprinderea unui moment unic pentru a genera o imagine aparent dinamică, ci întîmpinarea morții în picioare. Cum decrepitul nu pare să vină dintr–o cultură războinică și nici nu are meclă de samurai el apare ca o umbră care este gata să trimită pe alții mai puțin șmecheri la moarte. Ceea ce este precis opusul vieții și activității lui Capa: un om care a supraviețuit în ciuda sorții și care și–a luat–o în gură de toate părțile. Apoi decrepitul vorbește despre demnitatea morții. Căcat! Nu există demnitate în moarte. Tocmai pentru a crea această aparență există o ghildă dedicată a ornării morților, a prezentării hoitului.

Etichetat

2 gânduri despre „Documentare gratis și nu sînt despre conspirația masonică

  1. Jakky ecs spune:

    Am făcut ceva mai mult de atât, am făcut un site nou.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: