Titanic Vals, ăl’ vechiu’

Ce ziceam? Ziceam în septembrie anul trecut că public cu întîrziere articolul despre puțoiul fotojurnalist și ce se mai predă prin România în materie de generat certificare și galerii virtuale. Am zis și că o să fac o trecere din categoria „de rău” în categoria „de ce”. Așa încerc să înțeleg și ce maimuțele alea nearticulate care gem la ușa comentariilor pe Criticul Foto sau pe varii forumuri cînd vine vorba de însemnările astea, ei bine, ce vor maimuțele astea să anunțe că le supără. Tot ce pot scoate este un geamăt inform și cacofonic cum că aș insulta membrii de vază ai comunității foto. La dracu’ cu ei! Hai să vedem dacă însemnări fără legătură directă cu maeștrii fixativului din Republica Socialistă România îi ajută.

Văzui deunăzi Titanic vals, ediția aia veche, aia cu Birlic. Regizorul? Un dobitoc! Cameramanul? să juri că era tata lui Dinu Lazăr! Pînă și distribuția era făcută prin metode foarte similare candidaturii pe post și interviului lui Andrei Pandele ca să devină star de Casa Poporului. Adică era un domn, chimist parcă, trezit la bătrînețe într–ale poezelelor. Și ciocoiul ăsta și–a tras conac în margine de București pe vremea cînd alții făceau pușcărie pentru ale lor. Virtuțile lui de poet le–am auzit doar din gura profesoarelor idioate de limba română și a academicienilor care l–au luat în rîndul lor pe chimistul cu țăcălie. Academia, adică locația aia unde se adună toate mortăciunile, motiv pentru care româna se scrie cu „s” sau „s cu sedilă” ca în turcă deși semnul este „ș”. Apropo, turcii au luat după model românesc semnul, dar au considerat că e mai ușor de obținut litere de tiparniță cu sedilă, de unde diferența. Mulțumită Institutului de Limbistică „Iorgu Iordan”, românii s-au aliniat la grafia turcească înainte să treacă la grafia de SMS. Ce era cu comunistu’ ‘ăl bătrîn? Fi-sa se găsi talentată foc pentru distribuție, numai bună cît să–i dea replica lui Birlic!

În film, Finteșteanu joacă superb. Birlic joacă pe măsură. Și atît. Tamara Buciuceanu Botez poate fii văzută de bona țărancă. La următoarea ecranizare va sălta considerabil în grad de artist emerit și în rol.

Reclame
Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: