Democratizare?!?

Dar haidem să citim articolul lui Radu Drăgan. E foarte interesant. Iar problemele mele sînt, în cazul de față, aproape pur semantice.

Fotografia și internetul sunt cele mai importante idei de democratizare a informației din secolul al XIX-lea, respectiv al XX-lea.

Aș avea unele rețineri să numesc fotografia și internetul în secolul 19. Internetul nu exista în secolul 19. Nici în secolul 20 nu prea exista. O tehnologie devenită populară pe un singur continent în 97–98 din 100 lasă 2–3 ani de activitate intensă. Și doar pe un continent. Apoi, o fi fost fotografia populară prin producțiile Nadar și alții, dar era un obiect personal. Presa se baza în continuare pe litografie. Litografie cvasi necunoscută la arte aici în 2010+. Iar materialele la fel de greu de găsit. Fotografia devine interesantă publicului larg o dată cu rezolvarea unor probleme legate de ergonomie: aparate mici, ușor de reîncărcat și cu asistență la cadraj, focalizare și expunere. Toate acestea simultan plus evoluția fulgerului electronic au făcut asta posibilă. Căci nu văd cum a fost modelată societatea de imaginile, acum dispărutelor, hale pariziene pe film de 120, dar am o idee cum au ajutat imaginile din Vietnamul de Sud pe film de 135.

Însă apreciez mult că nu se fac referințe din perspectiva lui 2012 vis–a–vis de secolul 21.

Dar am mai probleme cu conceptul de democratizarea informației. Demos plus cratos. Puterea poporului. Ce legătură are asta cu diseminarea informației pe scară largă? Ce are asta a face cu răspîndirea informației fără o bază către un public surd și slab educat? Această cursă reluată individual pe facebook și blogger de a avea o audiență cît mai largă fără discernămînt, utilitate sau efect, doar de dragul de a avea un scor cît mai mare.

În plus Internetul și Fotografia nu sînt idei. Poate concepte. Și dacă fotografia era practicată sub formă efemeră încă de dinainte sub forma camerei obscure, necesară a fost apariția unui mediu care să poată permanentiza imaginea. Denumirea de camera obscură este reluată ca eufemism pentru aparat foto în literatura de specialitate locală pînă la apariția noii generații imbecile și inclute care nu cunoaște nimic despre ce a fost și se chinuie cu cunoștințe limitate de română să traducă din engleză termeni.

Internetul, mai rău decît fotografia, este greu de numit concept în 1980 de exemplu. Pentru că abstractizarea de Rețeaua Rețelelor apare puțin mai tîrziu cînd oamenii încep să realizeze că rețeaua de email, deși nu are nu se intersectează cu rețeaua de FTP sau Gopher serverele pot să fie găzduite pe același computer și să folosească același cablu fizic pentru a comunica cu următorul computer.

Mai mult, citesc de curînd pe Internet (ironic, nu?) că rețelele astea au fost concepute și executate de o serie de idioți, mai recent toți absolvenți de informatică, nici unul neînțelegînd implicațiile acțiunilor lor. Tocmai pentru a duce pînă la capăt acest concept de Internet s–a inventat conceptul de Nor (cloud). O chestie care plutește acolo, cum pluteau amorașii în picturile renascentiste. Nu se pune problema că informația este transmisă fizic pe niște canale. Nu se pune problema că informația este stocată în mii și zeci de mii de copii disparate în locații fizice care se supun unor legislații și regimuri politice cu care s–ar putea să fiți în dezacord. Nu se pune problema că totul devine o loterie. Pentru că informația aia disparată poate să ia forma unor fragmente. Și fragmentele pot să fie complet anihilate, copiate în milioane de locuri sau chiar distorsionate. Și că, de la un punct, devine tot mai greu să recompui informația inițială. Și că tot mai des trebuie să plătești pentru această recompunere.

Anunțuri
Etichetat

Un gând despre „Democratizare?!?

 1. Jakky ecs spune:

  Ma bucura faptul ca ti-a plăcut articolul, as fi răspuns mai repede dar am fost prins într-o serie de activități mari consumatoare de timp.

  Am spus secolul XIX respectiv XX, secolul XIX fotografia respectiv XX internetul. E cam ambigua exprimarea dar nu cred ca internetul a fost inventat acum 2 secole.

  Obiecția ta poate introdusa și in cazul apariției tiparului care a facilitat producerea și distribuirea. Acelas lucru vroiam sa il spun și despre fotografie a lărgit pătura privilegiata a celor care produc material. Asta este democratizare, un număr mare (fata de trecutul apropiat) de persoane au început sa aibă acces fără a face un efort mare. Unul din aceste tipuri de „efort” este o pregătire riguroasa anterioara. Asa ca democrația merge mana în mana cu un „public surd și slab educat”. Știu ca tu ai spuso într-un mod peiorativ dar nu sunt sigur ca e neapărat de rău. Cred ca aici exista un lung sir de nuanțe.

  O sa te dezamăgesc dar nu știu diferența dintre idee și concept.

  Tendința asta de „omul de știință din fundul grădinii” care nu știa ce face și încercând sa scape de căinii care îl îngreunau procesul biologic, într-un moment de ușurare a descoperit o rețea complexa, este genul de idee care ii angrenează pe oamenii din fundul grădinii. Pentru ca se pot identifica cu acest om. Descoperirile din „gresala” sunt la fel de apetisante ca premiul loto, da o speranta falsa persoanelor care nu o sa ajunga nici o data sa faca un lucru memorabil pe care chiar daca l-ar fi facut nu si-ar da seama ca l-au facut. In cel mai bun caz ar spune ca este un miracol.
  Acum am pun sa caut pe net cine a facut primul P2P, nu mai tin minte daca sunt cei de la CERN sau universitatea din Hawaii.

  Numai bine, si ma bucur ca ti-a placut atat de mult articolul.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: