De ăștia chiar să te ferești

Eu comentez de unul sau de altul. Ridicoli. Umflați prea tare în egoul lor. Sau pur și simplu idioți. Singurul risc care pleacă de la aceștia este să fie crezuți. Iar problemele generate de aceștia pot să fie cel mult individuale. Se poate ca cineva să își riște potențialul de creator de artă prin creerea unui sistem de referință orientat după un Pandele sau Lazăr.

Articolul ăsta ar fi trebuit să fie clasat la o categorie nouă: de rău–rău.

Pe de altă parte există o serie de grupări negre cu un potențial teribil. Aceștia se remarcă prin nevoia constantă de a se oripila de ceva și, în răspuns, invariabil să vrea să interzică acel ceva care le produce acea frică isterică. Sînt fundamentaliști religioși, chiar dacă nu sînt tocmai practicanți. Un exemplu ar fi descreierații care se cred urmașii legionarilor. Care nu sînt to’ma duși pe la biserică, dar au un zeu al lor la care se închină. În cazul lor aparențele înșală. Pentru că cei pe care i–am cunoscut sînt teribil de bisericoși, dar au un conflict de interese: primii creștini au fost evrei.

Un bun exponent al mișcărilor ăstora cu scop de întoarcere în evul mediu este Victor Roncea. El este indirect specialist în fotografie prin activitatea Cristinei foste Nichituș. Care, cînd nu îi face soțului ilustrație dramatică, face poze la călugări cu lumînarea reflectată în obiectiv. Dinu Lazăr este un mic adept pentru că este apreciat superficial de amîndoi.

Iată hal de titlu de la un găozar care a fost jurnalist cu audiență:

Anusuri, penisuri, pornografie si satanism. “Arta” ICR in lume, institutie aflata sub “Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, Traian Basescu”. FOTO/VIDEO + 18 de la Bienala de la Venetia si “Zilele culturii romanesti” de la Bochum

E interesant că dacă unii din tabăra ridicolilor mei au făcut poliție politcă sau măcar au avut intensă activitate de partid, cei din tabăra fundamentaliștilor sînt în oarecare măsură deținuți de drept comun. Drăguțe sînt de citit comentariile preacuvioșilor care știau problema de cu ani în urmă.

Și după cum Irina Bacaoanu e competentă de rupe într–ale artei fără să o fute grija de cultură nici vinețiul ăsta cu ochii bulbucați de Roncea nu servește cultură decît dacă e să investească în agricultură. Nu comentez expozițiile alea. Nici nu mă interesează. Dar mi se pare scabros cum se pune orice ghiolban să analizeze pe motiv că „știu eu…”. Pentru că bani pentru cultură pentru tagma ăstora înseamna ridicat biserici și reintrodus legile vechi. Sînt oameni deja care nu se vaccinează, care vor să schimbe cartea de biologie să scrie de creaționism și alte nebunii.

Cum îi recunoașteți în afara domeniilor lor de interes pe acești sonați? Preocuparea lor este pentru corp și spălare pe creier. Exemplu, primul proiect al lui Victoraș pe lista de pe dreapta textului. Ceea ce cam face textul de–a stînga, nu? Cică Legea Apei. M–a uimit că între grijile lor să fie și una de bun simț. Să fie vorba de apa freatică pe care o împut cu îngrășăminte? Să fie că fiecare țăran, în lipsa legislației, vinde izvoarele bune pentru făcut bere, spirt sau băuturi zaharate? A! Nu. O fi poate vorba de apa care vine mai greu de cînd e secetă cu încălzirea globală. Nu se poate. Din două motive. Unul pentru că la ei vine Doamne–Doamne și le plantează cîți copaci vor. Și doi pentru că încălzirea globală nu există, e doar un afront la profitul editurilor ciupercă vînzătoare de texte creștinești. Dar despre ce pana mea e Legea Apei? Este despre a face o lege prin care conținutul de nitrați să fie afișat pe eticheta sticlei de apă minerală. Nu le e lor de ajuns să–și cumpere acele ape care afișază valorile. Trebuie să fie o lege. Și prin legea asta o să se creeze locuri de muncă și o să fie bine.

Anunțuri
Etichetat , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: