La ce e bun Internetul

Radu Drăgan îmi semnalează la O expoziție virtuală marca Dinu Lazăr că nu merg legăturile.

Un bun prilej de filosofie.

Internetul este bun și ieftin pentru a comunica cu alții. Dar nu orice fel de comunicare. Pe cînd am scris eu articolul Photo Media World exista. Poate o să reapară. Poate nu. Ceea ce crează niște probleme. Să zicem că nu am dat eu legături spre pozele lui Dinache. Ci Dinache dădea altora de referință. În iarnă nu aveau nevoie de el, dar în vară s–au gîndit că pentru un caca–maca e mai ieftin un român cu modele românești decît un newyorkez. Pagina și fotografiile care i–au interesat erau stocate într–o bază de date. Azi nu vor căuta să afle care era adresa și telefonul ca să–l caute pentru noi referințe. Vor trece mai departe. Zero valoare internetul. Pe de altă parte, după cum pot certifica toți taurii fotografiei românești, asta nu înseamnă că imaginile nu plutesc acum pe undeva prin „nor” (original cloud) și vor reapare drept lucrări orfane pentru ilustrarea blogului cuiva.

Și singura protecție pe care au găsit–o papagalii pentru protecția la copiere a imaginilor este distrugerea lor. În cazul românilor, nu este o problemă, oricum nu avea valoare nici înainte decît pe plan local. Pentru că furturile astea se întîmplă aproape exclusiv cu o singură ocazie: moartea. Cînd moare cel pozat și redactorul nu are poză de distanțat destul pe pagină două reclame, atunci sînt băgate în uz aceste poze.

Ironia face că gunoaiele care își tapetează poza cu nume și sigle nu apar, atunci cînd ajung prin minune cerească să fie vîndute legal, cu numele autorului. Ci cu un Agerpress, Media Pro, Reuters, șamd. pe post de autor.

Pe scurt: Internetul este să–i arăți cum face fi–tu pipi pe parchet mătușii din America. Nu pentru a–ți publica opereta cu bancă goală sub copac dezfrunzit în cadru desaturat.

Anunțuri
Etichetat ,

2 gânduri despre „La ce e bun Internetul

  1. Jarpefoc spune:

    E dovada ca DL este un cititor al Criticului .

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: