Să se închidă facultățile de artă

Da. Da. Da. Și de încă cîteva ori da.

Este aceeași dilemă ca la „fotografia nu se viiiiindeeeee”. Acum 500 de ani cîți crezi că se omorau să devină pictori vs cîți vroiau să devină negustori de succes. Pe pariu că vorbim de un raport considerabil mai mare decît acum?

Problema stă cam așa: niciodată în istorie nu se pare că a fost o așa mare nevoie de falsitate, de a părea altceva decît ceea ce ești, atît ca certificări și diplome cît și ca recunoaștere ca artist. Sînt mult prea mulți. De unde și cantitatea impresionantă de zgomot. Mai mult „arta” se cumpără mai mult ca oricînd în istoria cunoscută. Bine, fie, în valoare bănească ceva mai mică per unitate. Și cu toate astea unde mă întorc dau peste cîte o nulitate care nu vinde și poate să certifice cu un „să moară mama” că oamenii nu cumpără. Bine, bine, va recunoaște, oamenii cumpăra, dar altceva. În acel altceva e cheia pînă la urma.

Revenind la murală de ex. Sau la restaurare. Sau la ce vrei tu. Acolo sînt niște Dinu Lazăr cu studii cît de cît și nimic mai mult de zis. Vînd, nu vînd, îi privește. Dar dacă tot s-au pus călare pe catedră ce fac ei pentru deschiderea apetitului pentru artă. Oare profesor ajungi că ai turnat la Secu și atît? Sau ai și o responsabilitate morală directă pentru educația maselor? Și tocmai acele mase acești bieți imbecili le disprețuiesc. În loc să și le apropie, ei le îndepărtează. Își merită soarta și trebuie închiși (unii ar putea fi și deținuți de drept comun pentru ce fac la ateliere sau cu traficul de influență). Ca la fotbal. Dacă toată lumea știe și toți joacă fotbal ai mai mulți din care să selecționezi pentru Echipa de Vis. La fel, dacă toți ar muri să vadă o sculptură așa cum se pun în cur la HBO să vadă filmul din vara trecută și dobitocul de la sculptură ar avea de unde să aleagă. Pe pariu că, față de selecționerii din fotbal, vitele de la sculptură nu se duc prin școli să caute talent ci se plîng că nu le mai vin la meditații din cauză că îi dau părinții la ASE?

Etichetat

Un gând despre „Să se închidă facultățile de artă

  1. Vladimir C. spune:

    Exact asta am spus și eu, dar în alt context. De ce actorii ‘mari’ din România se cacă pe ei cu prezența mică la teatru, dar nu văd măcar un bloguleț scris de vreunu care să-mi explice și mie de ce tragedia clasică nu-i modernă și poate să-mi dea niște puncte de repere noi ca să știu la ce piesă vreau să merg.

    Drept urmare, am ‘văzut’ mai mult teatru citind. Dar na, Tache, Ianche și Cadir să trăiască.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: