Peter Voinescu (14)

O lista de somitati AAF ar arata asa : Gheorghe Serban, Iosif Marx, Gheorghe Epuran, dr.Iuliu Albini, Constantin Savulescu, Hedy Loffler, Artaxerxe Bubulac, Eugen Iarovici, Oseph Cahane, Clara Spitzer, Vladimir Orza, Dr.Frandin Napoleon, ing.Ionescu-Sisesti (Paris) si altii, mentionati mai sus. Din cate stiu, doar ultimul mai traieste. (numai d-na Klara Spitzer mai traieste)

In aprilie 1999, la insistentele bunului meu prieten, Gh.Rizeanu, care intervenise pe langa dl colonel A. Iancu, comandant al Cercului Militar Bucuresti, acesta aproband sala, am deschis o expozitie de fotografii in Sala Ronda, expunand 60 de lucrari alb-negru si color, expozitie care a avut o rezonanta mult peste asteptari.

O intitulasem « Fotografii …prafuite ». Domnul colonel a anuntat presa, ziarul militar mi-a luat un interviu televizat. Postul TVR 2 mi-a luat un interviu, dat pe post in dimineata urmatoare. Am mutat apoi expozitia la Ramnicu Sarat, ultimul oras fiind Sibiu, tot Ia Cercul Militar. Am pus in expozitie caietul de sala, in care nume de valoare isi trecusera impresiile, incepand din Bucuresti, o bijuterie de mare pret pentru un autor, un caiet care mi-a fost furat ! Cui i-a trebuit acel caiet ? De ce a facut-o ? Poate pentru 10 -20 de pagini nescrise ? Un gelos ?

Ma doare foarte mult aceasta paguba, absolut ireparabila, recompensa stradaniei mele de o viata. Eram zilnic asaltat, inconjurat de tineri si nu numai, interesati de compozitie, procedee de laborator, aparate sau obiective folosite, cand si unde am facut cutare sau cutare fotografie, in special alb-negru, fapt ce demonstra ca lumea de azi mai este interesata de fotografia artistica. Si nu coboara, daca-mi este iertata pozitia, la fotografia de computer, abstracta. La Sibiu am fost invitat de regretatul artist fotograf Gheorghe Lazaroiu, sa particip, alaturi de St.Toth din Oradea, in juriul Salonului International de Arta Fotografica, organizat de cunoscutul fotoclub Orizont din localitate. Ca recompensa a stradaniei mele de o viata !

text primit de la Peter Voinescu /EFIAP, North Miami Beach Florida, SUA

Constantin S.

2011 februarie 02, la ora 02:46:22

Putem gasi undeva albumele fotografilor mentionati in articol? Am gasit ceva initiative prin intermediul Google. S-a materializat ceva ?

(http://badorgood.com/forum/o-istore-ilustrata-a-fotografie-romanesti-73) – nu este alt rezultat decat o piesa „care e mai destept” cu aceiasi actori.

Andrei Pandele

2011 februarie 02, la ora 10:36:28

O istorie a fotografiei NU este un volum de literatura. Ci o lucrare stiintifica, facuta de o echipa de profesionisti. Trebuie facute cercetari in arhive, centralizate toate datele.

Baaaatista! Lăcrimez. Pandele le știe pe toate ca un om mare. Problema este că dacă este adeptul acestui sistem, cum de poate să aibă atîtea păreri. Cum rămine cu „Istoria Literaturii Române” de Călinescu: un volum considerabil mai impresionant decît „Micul dicționar enciclopedic român” emis într-o singură ediție și cu o șleahtă întreagă? Dar uitasem. Andrei Pandele este acela pentru care mămuca s-a luptat din greu să intre la Casa Poporului să pupe o pîine mai rumenă și care, acum, postulează cum că era rău. Serios? După atîția ani de viață bună? După toate salariile alea? Și cum luptași soro în contra construcției? Sabotai stînd la cafea 7 ore pe zi?

Acea solicitare nu pare deloc serioasa, pana la proba contrara. Ministerul Culturii ar trebui sa aloce fonduri de cercetare. Altfel documente importante ajung la vanzare, te miri unde.

Așa! Bine le-ai zis-o tenie! Să se învețe minte! Să nu mai facă nimic pînă nu dă Ministerul bani. Tu știi, doar, cum era cu banii și autorizațiile aberante de construcție în București, nu?

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: