Oare simțămintele românilor să fie cu retard?

Vladimir C:

Iar deschid eu gura. Mai bine că nu sunt sau că nu-i știm. Pentru că dacă ar fi, orice imbecil care fotografiează pițipoance și artă cu peisaje impresioniste s-ar mândri cu ei. Atenție, a nu se citi „s-ar raporta”.

Adicătelea este o măsură de protecție ca cameleonu care–și schimbă culoarea după mediu? Sînt buni, dar nu se văd ca să nu fie imitați? Din păcate s–a confirmat că un cameleon nu își schimbă culoarea după mediu, dar că este un mod de comunicare bazat pe culori. Așa că pică teoria.

Ăștia se mândresc cu oricine/orice a ajuns celebru pe undeva, am mai vorbit și răsvorbit, nu mai vreau să dezvolt.

Dar nu prea au cu ce. Ia Catch 22. Citește–l. Încearcă o comparație cu Ultima noapte de dragoste… nu merge. Una e labă a la Coelho, alta e filosofie. Caută Jacques Prévert, eventual La grasse matinée sau Les bruits de la nuit, două poezii scurte, și gîndește–te la un echivalent românesc. Topîrceanu a încercat să miște. Dar de la Caraion pînă la Păunescu de la Voiculescu la Nichita labă tristă pe muzică de Horia Moculescu, numai bună de cîntat pentru Angela Similea. Dacă nu e epopee de ridicat poporul să bea sîngele dușmanilor profunzime e cu La steaua care–a răsărit… frunze și iubiri imaginare.

Artiștii fotografi din România post 89 sunt Dinu Lazâr & co iar cei de acum sunt cei cunoscuți. Ăsta e publicul, asta se cere, asta e majoritatea. Există o minoritate care vrea și știe altceva, dar e irelevantă. Când a făcut minoritatea istorie, eu nu-mi aduc aminte cazuri semnificative.

Mulțumesc de delimitare. Că „sînt mulți” nu ajută cînd am mesaje că Lazîr nu ar fi reprezentativ.

Reclame
Etichetat

2 gânduri despre „Oare simțămintele românilor să fie cu retard?

 1. VladimirC spune:

  „Așa că pică teoria”

  Nu, nici vorbă, pentru că ea nu există. Nu plec de la ceva știut, există sau nu (ăsta este unul din punctele subiectului început de cornelyu). Afirm pur și simplu că mi se pare mai bine așa dacă tot raportăm lucrurile la țară/națiune/stat-națiune sau cum vrei tu să îi spui. Când nu ai nimic poate începi să construiești. Sau poate nu.

  Spui că nu au cu ce să se mândrească pentru că tu raportezi lucrurile la un anumit nivel cultural. Dacă te duci la Vasile și îi spui că Eminescu despre care a învățat el la școală „acest mare poet tradus în 80 de limbi” nu e chiar atât de mare în literatura universală îți va spune și va crede sincer că ești un tâmpit care ai luat 5 la doamna. Spun iar ce am mai spus, totul pleacă din școală pentru că programul de acolo e greu de șters. Toată pleiada asta de genii de la Pănculescu care practic a construit turnul Eifel, Paulescu care vindecă diabetici fără număr la Păunescu și ceilalți *escu sunt împinși ca un fel de creație supremă a neamului. Până și la sociologie am trăit un exces de Dimitrie Gusti pentru că socio-umanul a început și s-a terminat în România. Mai mult, orice [ce vrei tu] care folosea 3 cuvinte cu „socio” în ele era considerat ca făcând parte din protosociologie. Ah, iar am mers prea departe.

  Sunt curios, care mesaje? Eu văd o masă de oi care behăie după Lazăr&co. Am intrat chiar acum pe profilul lui de pe Facebook. Orice căcat pe care îl recomandă e apreciat instant de aplaudaci. Eu cred că partea nasoală în toată povestea asta e că DL & co capătă rol de curatori. Ei arată cu degetu arta, iar ce arată ei devine artă. Scârboasă mi se pare atitudinea aparentă umilă pe care o au. Dar vai, românii nu fac fotografii ca în vest. Atunci de ce căcat continuă, sau el e meta-român?

  Tu spui că ai semnale că Lazăr nu ar fi reprezentativ. În același timp, tot tu spui că românii produc rahaturi/nimic. Cine e reprezentativ atunci? Reprezentativ ar putea fi cineva care nu e român?

  Ce muzică asculți? Mai de toate, house, trance, soul… dar și jazz, Vivaldi.

  ***

  Încă ceva. În școală/mainstream cu greu înveți contemporanii. În orice domeniu sunt multe cazuri în care ei critică starea de fapt (dacă nu și cea de drept). Eminescu e ok, pentru că nu-i plăceau Bulgarii și uite ce jurnalist era. Dar cum ar fi să învățăm despre Naomi Klein (o dau pe ea din subiectivism)… ăla nu e jurnalism? Acum Noica e ok în manual, dar cum să-l studiezi pe Zizek? Păi ce, ăla e politică.

  Grigorescu a fost un mare artist al Românilor, celebru peste mări și țări, peste șapte hotare și șapte regate unde nici Greuceanu nu ajungea. Dar Banksy sau Free Voina.. politică, ăștia nu se fac. Cum e și Neagoe cu celebrul ponei, cum ar fi măcar să-l menționeze? (NU vreau să nasc o discuție despre ICR, sincer)

  Acum s-ar putea argumenta ca timpul decide, nu profesorii care fac programa și că dacă cineva vrea mai multe informații să caute în media. Media (mainstream) care îi prezintă pe ăștia cum prezint eu știri economice pe blog.

  Școala printre altele este un mecanism de manipulare și programare socială pentru a sluji stăpânul. S-a trecut la învățământul public pentru că aveau nevoie de muncitori specializați pe anumite chestii nu pentru binele suprem al umanității. Școlile de business bune sunt alea cu taxe imense, dar ingineria/IT-ul e ok pentru clasa de mijloc.

  Astfel, DL e bun. E echivalentul albumelor aprobate de părinți și profesori, inofensiv.

  *** – scris în două părți

 2. […] Nu, nici vorbă, pentru că ea nu există. Nu plec de la ceva știut, există sau nu (ăsta este unul din punctele subiectului început de cornelyu). Afirm pur și simplu că mi se pare mai bine așa dacă tot raportăm lucrurile la țară/națiune/stat-națiune sau cum vrei tu să îi spui. Când nu ai nimic poate începi să construiești. Sau poate nu. […]

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: