Peter Voinescu (3)

Curand Consiliul Central al Sindicatelor a anuntat organizarea Expozitiei pe tara, la care cercul nostru a participat substantial.

De notat: atunci erau populari chiar dacă mulți nu prea aveau o pregătire. Azi sînt bișnițari. Vezi edițiile 1–2 ale concursului cu nume fluctuant ținut de AAFR.

Aveam multi oameni valorosi, ca Bazil Roman, ing.C.Silistrarianu, fost presedinte al FAR, Eugen Iarovici, dr.Napoleon Frandin, Gh. Serban, Marian Popescu, ing. Artaxerxe Bubulac, Mircea Faria, prof.Vladimir Orza, Bob Eremia, Dumitru Capoianu, Gheorghe Vulpas. Numai ultimii doi mai sunt in viata. Acestia si multi altii au propus sa se studieze posibilitatea infiintarii unei asociatii de fotografi, asa cum fusese FAR. S-a lucrat la un regulament, s-a discutat mult. Asa s-a nascut A.A.F.

Unde sînt lucrările acestor oameni? Toate au fost distruse de cenzură? Sau e vre-un alt afacerist, un Alex Gălmeanu sau Cosmin Bumbuț, care stă pitit gata să vîndă reproduceri?

In 1954 s-a anuntat prima adunare generala a membrilor fondatori. Intr-o sala plina de lume, cu sedinta desfasurandu-se dupa tipic. S-au facut numiri de candidati, aratand calitatile, numirile au obtinut votul salii. Colectivul care conducea adunarea s-a retras in incaperea alaturata, sa aleaga din lista respectiva pe acei care vor compune comitetul de conducere a Asociatiei Artistilor Fotografi (MF). Ministerul Culturii (MC) avea in sala un reprezentant, care fiind descoperit ca tragea cu urechea la dezbateri, plenul i-a cerut sa iasa, fapt neagreat de respectivul. Cand colectivul a prezentat lista, sala a fluierat, pe lista aparand cu totul alte nume decat cele propuse si votate.

Înaintea comentariilor de cum era și cum sînt românii, un moment de meditație. Atunci era plină eră sovietică. Rușii erau un pericol imediat și fiecare era suspicios. Unde mai pui că erau destui care făceau pușcărie pentru mai puțin. Dar acum? Acum ce scuză au să nu le arate curu’ cînd intră cîte o somitate de doi lei în sală. Ce scuză au să nu-l arunce pe un Dinu Lazăr afară din sală? De ce nu e taxat un Andrei Pandele cînd iese la rampă să mai romanțeze puțin frecatul lui de mentă pentru Casa Poporului?

Anunțuri
Etichetat , ,

3 gânduri despre „Peter Voinescu (3)

  1. VladimirC spune:

    „Unde sînt lucrările acestor oameni? Toate au fost distruse de cenzură? Sau e vre-un alt afacerist, un Alex Gălmeanu sau Cosmin Bumbuț, care stă pitit gata să vîndă reproduceri?”

    Unde sunt?

  2. Lucrarile celor mai batrani, care activasera pana in anii comunismului biruitor se gasesc in revista FAR. Marea majoritate in acelasi stil centenar deja AAFR, adica peisaje de munte, pelicani cu pestele-n cioc, apusuri de soare in Delta, copii fericiti ranjind in soare – exact ca si azi, numai dpdv tehnic difera. Nici cu cei mai tineri nu mi-e rusine. Am mai pus pe blog din cand in cand din ele. Cele mai jenante erau de departe ale sefilor, cu Iarovici in frunte. Mirobolantele imagini ale acestuia se mai gasesc prin cartile scrise de dansul si aparute in colectia Foto-Film, folosite ca exemplu (tare de tot!-sunt mai degraba exemple de „asa nu”) Dintre cei mentionati, de departe cel mai valoros era dl Gh. Serban, autorul unui album despre Bucuresti, care se poate gasi pe okazii la un pret de 50-100RON. Mai trist este insa faptul ca nu sunt mentionati si profesionistii participanti inca de la inceputurile AAFR, la multe mii de ani lumina de restul, vorbesc de Aurel Bauh si Hedy Loffler. Primul este printre putinii fotografi romani, in afara de Brancusi, cotat pe artnet. Din cauza ca a activat in diverse tari, marea majoritate a imaginilor produse de acesta se gasesc in coectii private din strainatate. Din cand in cand, cand am mai dat de cate una, am publicat-o. Apoi Hedy Loffler, care a realizat o gramada de albume foto pentru Editura Meridiane, multe excelente, purtand o amprenta personala, mult peste nivelul de atunci (ca si de acum) al AAFR. Paris, Olanda, Polonia, Bucuresti, sunt numai cateva. Pe flickr am pus cele mai bune imagini din albumul Paris.

  3. […] Lucrarile celor mai batrani, care activasera pana in anii comunismului biruitor se gasesc in revista FAR. Marea majoritate in […]

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: