Camera fără focus și pozarul fără idee

Vorbeam cu cineva despre Lytro, aparatul minune fără focalizare (deși nu-i chiar așa). Nu îl recomand, dar interesant e principiul din discuție.

Dacă era ceva palpabil l–ai fi văzut ca pe Fornetti la fiecare colț de stradă. S–ar fi vîndut pe 10–15 lei și se dădea foc la stocurile de aparate digitale convenționale deja. Ar fi făcut bani din cantitate ca d. Kodak. Dar e vrăjală, ca și Red One. Așa că îi creem o aură. Ceva despre care Radu Drăgan poate învăța cum se poate fotografia în seminarii de sfîrșit de săptămînă la 300 lei participarea cu cod de reducere „Krishnamurti fuck you”. Este ceva scump la care au acces niște McNally și va fi cumpărat de niște guvizi care își permit și Nikon D4 și Leica M8 șamd.

Pesoana îmi spunea că nu e de acord, pentru că nu înțelege ce mai face fotografu. Aici e o mare greșeală. Pentru că, dacă vreau să fac bravadă pot spune că trag pe film și că îmi măresc pozele. Măsor cu exponometru când nu pot estima după reperele uzuale (cum ar fi sunny rule) sau trag la developare dacă știu cum am developat filmu, apoi la mărire. Substanțe, proporții, revelatori, obiective pe aparatu de mărit, hârtie, cum se usucă hârtia, cât se ține hârtia, temperaturi controlate. Acum și experimentez mult, developez la temperaturi foarte mari. Care sunt amănunte. Sunt chestii pe care le-am învățat și care fac parte din procesul meu. Dacă mă compar cu unu care trage pe digital pot spune “dar stai un pic, ce mai face fotografu?”. Îl desconsider pentru că nu folosește la fel de multe butoane ca mine și pentru că nu-și bagă nasul în DD-X sau D76, pentru că nu-și bagă senzorul în cuptor. Ceea ce, să fim serioși, intrinsec nu are nicio valoare artistică.

Dar era un model de afaceri bun. Așa a cîștigat o pîine dulce și Albă ca Zăpada, al nostru Dinu Lazăr. Și Mihai Moiceanu a dus o viață dulce cu prețul unor duminici la nunțile copiilor directorilor întreprinderii. Șamd. Iar arta? Ce e arta? Cică cea mai bătrînă femeie de pe Pamînt l–a cunoscut la Arles și a zis că era murdar și nepoliticos. Ceea ce nu înseamnă mai mult de că era ciudat un olandez după standardele unor burghezi francezi sudiști. Și totuși? Cîți nu ar strîmba din nas la contrastele alea dacă le–ar fi văzut în ’80 în bazar la Neptun? Adică niște pasteluri care să poți să le asortezi cu perdeaua, dar flori galbene, de un galben foarte intens, pe un fond albastru fără nici un pic de verde? Majoritatea majoritarilor ar decide că sînt culori țigănești soro. Așa dau bani la muzeu în cele țări de jos și viseasă cum ar fi fost să fi păstrat bunica două tablouri d’alea rulate între chiloțeii cu dantelă și jartiere.

Orice e bun la momentul potrivit. Telefon, compact, dSLR, SLR, MF, LF, Holga, o oglindă, o cutie de chibrituri. Sunt lucruri irelevante dpdv valoric în ceva ce vrem a tatona cu arta.

Paradoxul vieții grele. Ia o cameră antică sau o cutie dintr–aia de tablă Lomo în care rulezi filmul și–l expui la găurică și o să vezi cum stă modelul să caște gura. Că cică starleta X vrea să vază pozele pe loc. Ea vrea și altele. Dar aia e scuză de limbric cu picioare de cauciuc. Poți să–i arăți că n–are ecran și să treacă la loc. Aici se vede și personalitatea. La unui o să plece din șuting, la altul o să stea mielușel și o să sune la 2 noaptea să întrebe suav cînd poate să vină să vadă și ea rezultatele.

Îmi povestea un amic. Că cică cu dSLRul e ca ardeleanul la cultura de melci. Că pînă scoți aparatul din gentuță, pînă verifici starea sistemelor de menținere a vieții pe navă. Pînă rotești turela și reglezi tunul: melcul țup! La fel și poza. Pe de altă parte: prînz, soare din plin, aparat de buzunar dat pe ISO cel mai încet și iese tot ce vrei. Cu mobilul e mai nasol că arăți ca cocalarul la accident cînd caută să prindă țițele bagaboantei sîngerînde cînd o bagă în ambulanță. Sau fotojurnalist Jurnalul, ce–o fi.

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: