„probabil nimeni din cei cărora le–ar folosi”

Nu spune că nimeni nu citește cap-coadă, îi desconsideri pe cei care o fac. Eu nu mă omor după articolele în părți, dar e alegerea ta.

Bine. Am dramatizat acolo. Corect ar fi fost „probabil nimeni din cei cărora le–ar folosi”. Că Fix X și Jarpefoc pargurg astea gîdilă ego–ul, dar ei deja știu cam tot ce e pe aici. Iar articolele pe părți o să dispară. Într–o vreme încolțise ideea remontării articolelor pe părți. Mi–am dat seama că munca aia nu mă fascinează, iar reluarea articolelor le–ar da argumente imbecililor că, de fapt, aici sînt 3 articole care se reciclează. Poate le–aș scrie și altfel.

Prea mult, prea puțin, prea generic, ce îți pasă? Pentru cine și ce publici aici? Cred că de la întrebare asta ar trebui să pleci.

Pentru că am propria afacere de propagandă. Susțin o anumită gîndire. Sau măcar o anumită direcție în gîndire. E puțin frustrant să știi că individul ar fi putut să înțeleagă ce vrei, dar mecanismele de protecție ale societății pe care o combați intervin automat și irațional prin filtre de genul ăsta.

Un exemplu. Toți elevii și studenții din România de prin ’90 încoace știu că profesorii nu știu nimic. Ei știu că școala nu îi învață nimic. Cînd trec de vreo 30 de anișori apare, însă, o idee care se osifică cu trecerea anilor: învățămîntul românesc a fost bun înainte. Unii decid că _pe vremea mea_, alții decid că punctul de trecere e undeva anterior lor. Miraculos, nu? Problema mea este în prima parte. Da, așa este, profesorii lor sînt niște idioți. Dar realitatea asta le este foarte nocivă. Întîi pentru că o asemenea afirmație le oferă confortul că ei ar știi mai bine. Și, mai apoi, pentru că le închide ușa spre informarea din acea direcție.

Intrînd în realitatea fotografiei românești: Dinu Lazăr. Eu marchez neajunsurile lui pentru că dacă ai opțiunea între să citești 10 volume de istoria artei și să plătești avansul la un curs care îl are pe el lector să îți fie foarte clar care este alegerea bună. Dar dacă tot ai călcat în căcat nu te ajută să înjuri proprietarul cîinelui. Dinu Lazăr lector și tu ai plătit cursul. O fi el mai slab decît Cosmin Bumbuț, dar, dacă ești la cursul ăla, probabil este muuult mai tare decît tine. Făcîndu–l prost nu faci decît să îți refuzi ție șansa de a învăța și acele cîteva chestii bune pe care le știe. Poți să fii legumă și să îți iei noul 50mm de la Nikon. Sau poți să afli unde sînt prăvăliile de marfă la mîna a doua. Poți să fii alternativ și să îl critici pe blogul personal, sau poți să te pui lîngă el și să vezi ce lume mai e pe acolo, pentru că tipul chiar se învîrte prin tot ce e fotografie în București. El nu va da nimic, dar poate te trezești cu vreo pomană de la vre–unul din jurul lui. Sau poți să fi trecut deja de etapa cursurilor și tot să îi cauți compania.

Acum tu vrei argumente? :) Argumente ai când nu îți dai cu părerea. Chiar dacă evit să împart trăsăturile pe țări, aici românii se detașează. Au mereu o părere clară și care nu poate fi contrazisă, chiar fără argumente, chiar dacă spun prostii.

Uite, deși sînt contra memoriei extinse și prefer uitarea, notatul unor idei dintr–astea ajută mult. Să noteze azi cînd știu că liderul X este așa și pe dincolo față de liderul Y și toate argumentele care le susțin dincolo de orice dubiu această poziție. Peste 10 ani s–ar putea să constate ridicolul. Sau ar putea să piardă foaia.

De ce nu publici articolul totuși?

Este amînat, dar o să apară.

Reclame
Etichetat

2 gânduri despre „„probabil nimeni din cei cărora le–ar folosi”

  1. VladimirC spune:

    Nu știu dacă am înțeles bine.

    Întreb. De la X poți învăța 5 lucuri bune și 30 care îți vor marca drumul negativ și te vor încuia.

    Merită?

    Ar trebui să ajungi să discerni. Mai poți? Alea 30 vor fi deja 300.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: