Romanța gării uitate

Vladimir:

Gările nu au avut niciodată o istorie minunată, contrar credinţelor din popor. Întotdeauna indicatorii de infracţionalitate din zonă erau foarte mari şi multe altele.

Nici o zonă de tranzit nu are. Dovada că cei cu care lucrez și de care scriu au avut vieți burgheze îndestulate în plin comunism. Un bloc de garsoniere poate să fie mai rău decît gara. Unde mai pui că nu ai patrule de poliție. În plus, orice loc ce presupune trafic intens este de o calitate mai proastă decît unul fără trafic. E valabil pentru plajă, e valabil pentru traseele montane, e valabil pentru schi, e valabil pentru o uliță uitată într–un mare oraș.

Mă gîndeam recent la, de acum faimosul, cartier Uranus din București. Ăla de l–au ras ai lui Pandele ca să aibă un motiv de salarii mari că pe vremea aia nu existau comisioane de la livrările de materiale de construcții. Ăla pe care alții, după ce au făcut hemoroidul mare de la stat în fotoliu au decis să dea prostimii un os de ros: mortu’ e de vină. Și doar morții nu vorbesc, nu–i așa? Mă gîndeam că nu am văzut imagini de acolo. Instantanee da. Dar nu am de unde știi că nu e marginea Vienei la 1880. Stradă pavată. Bordura neuniformă. Case. Case. Curți. Garduri. Mai strîmbe, mai drepte. Pavaj. Ce? Cum știu că e Uranus? Păi cum să nu! Scrie în tuș pe dosul pozei. Și uite și data. Aha! Am văzut romanțe. Am văzut poze documentare. Am văzut poze cu valoare documentară, dar atroce executate. Cum ar constata amicu’ Pandele: verticalele sînt strîmbe pentru că era filmul Azopan prost. Și rușine gunoaielor de „dascăli” cu grade universitare care s–au perindat prin căsoanța aia greoaie și dizgrațioasă, Arhitectura, care au trecut toate loazele de nu se jenează cît să arunce la coș negativul care se pișă pe arhitectura unei locații.

Legat de soluţie, se poate. Dacă banii sunt problema, chiar şi cu fonduri europene. Deşi cum ai spus şi tu, nu văd de ce.

Asta pentru că românii sînt o nație de milogi. Poate de asta se oftică și așa rău de cîte ori mai remarcă cineva că stau toată ziua cu mîna întinsă pe la colțuri și decid arbitrar și fără să fi fost la fața locului, ca în cazul Platon, că alții fac asta. Pot să facă cooperativă. Pot să facă chetă. Pot să facă voluntariat. Sau pot să înjure UE că nu le dă lor bani să îi cheltuie pe protocol. Oare știu eu în solda cui o fi costelivul ăsta mîncat de purici cu orgasmele lui fecale? Poate ca și altă orătanie foarte populară acum, onor dom primar e pe cale să servească nește fonduri europene și are nevoie de suportul popular pentru a putea da de lucru la doi nepoței fără experiență în construcții, dar poate cu biologia la Iași, că pe Tomazatos l–a calificat de multe. Poate onor dom prefect a dat sfoară în țară că are banii altora de cheltuit, dar că îi va da celor care îi vor da capital politic. Pentru prostimea sudată și asudată la televizor, capital politic înseamnă că ei, puternicul alegător, îi dau voturile sau nu. Pentru ăla înseamnă poze cu manifestații populare care să le trimită la Centrală să creadă ăia că are un viitor roz. Poate e altceva.

Dar acum te întreb Vladimir: ce sens are? Să ajuți o adunătură de vite căcăcioase și pișăcioase care nu sînt în stare să facă curat în propria gară–emblemă a satului lor? Să le dai bani pe mînă că să aibă ce să bea? Sau să pornești la Cluj o serie de centre de biciclete plătite cu sume modice pentru a contra–balansa efectele fumatului la copii aceleiași urbe de nespălați veniți să studieze? Să renovezi gara pentru cine? Pentru 10% care plătesc biletul? Pentru 90% care mai bine merg pe tampoane decît să dea un ban? Pentru copchii mojicilor care cînd ajung la oraș își trag mașină ca să își certifice statutul? Cum era cu cît poluează un tren și cît o janghină luată pe bani puțini și înmatriculată pe aiurea? Măcar de ar merge cu trenul acasă.

E mult mai uşor să te plângi, întotdeauna. Cel mult pui şi de un event pe Facebook.

Dar aici nu se plînge, omul cere atenție. Omul vrea să avanseze o agendă. Fie că e renovarea gării, fie că vrea să îi pună poza la muzeul sătesc drept ultimul ctitor al gării, dar omul plimbă un interes. Și un portofoliu de poze impresionante. O! De–ar avea el rezoluția pe care o vrea la aparat și le–ar fi dat la laborator să îi spuie lui ce paraziți colcăie în intestinele căcăcioșilor.

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: