Zeii la care se închină fotograful român

Să nu mă înțelegeți greșit. Acest articol nu este unul dintr–o serie „și alții au faliții lor”, pentru că, în realitate, acei alții au și vîrfurile lor. Dar era că văd tot mai puține speranțe pentru români. După ce au omorît, schinguit și siluit, nu neapărat în această ordine, ce ar fi putut avea potențial, pe simplu motiv că cei care trăiesc acum sînt urmașii celor care au ținut cu sovieticii și nu cu ‘telectualitatea. Și pariul a fost corect: acum sînt intelectuali fără prea mare efort. De–a dreptul gînditori. Mă manifestasem pe un blog de gospodină cînd am avut o idee: cogito ergo sum a fost un slogan propagandistic. A fost o manifestare de „ba p–a mamii lor” din partea unei găști aparent perdante la vremea ei: umaniștii. Și francezul care a scris–o primul nu era băiat prost. El și–a fixat cadrul: umaniștii iau bătaie. Apoi a localizat problema din punctul lui de vedere: „proști, da’ mulți”. Și s–a gîndit să facă scena dinamică: noi gîndim, de asta ne bat ăștia. Pe termen lung au avut o victorie răsunătoare și în sec. 21 situația este inversată deși taberele sînt aceleași și la fel de agresive. Eu nu i–aș zice gîndire activității niciuneia din tabere. Dar a fost un artificiu foarte drăgut. La fel ca dezbaterea pro și contr avort: unii sînt pentru alegere, alții sînt pentru viață. Ca să vezi! Îngeri sînt fiecare. Și ambele tabere sînt pentru, nici una contra.

Ce–mi stîrnise gospodina pe blog, cu încă o dată, aceleași păreri imbecile despre cei la care se uită ore în șir la televizor pentru a–și începe discursul cu nevinovatul „eu nu mă uit la televizor”. Constatarea era că românii au îmbrățișat o altă filosofie decît cea carteziană:

Mă uit la televizor deci gîndesc

Partea bună este că își va păstra anonimatul: comentariul malițios nu a trecut de moderare. Partea și mai bună este că i–l voi păstra, deși sînt amuzante analizele ei pe poză de revistă cu pagini lucioase sau modul în care alege pozele pe care urmează să le ciordească pentru a–și ilustra realizările culinare: praf instant, 200ml apă, și am bătut soro la budinca aia de mă durea mînă și tot au ieșit cocoloașe!

Ea e fericită în nefericirea ei. Și e bine, și–a găsit o stare de echilibru. Dacă e să mai afecteze pe alții aceeia sînt copiii ei, dacă are așa ceva. Problema mea este cu pătura de ignoranța trasă peste capelele multora de niște vietăți atît de dezgustătoare că Rebreanu nu le–a prezentat ca făcînd parte din satul lui. Și să fim serioși! Ion o avea probleme de natură obsesivă, dar e băiat muncitor și filosofia lui se poate rezuma la „știe ce știe”. Ion nu lucrează zi și noapte pentru a ajunge latifundiar și seara se duce la crîșmă și pasează pasaje de analiză fenomenologică citite la alții drept creație proprie. Pe cînd gînditorul român, și nu Ion, a scos și o teză de doctorat plagiată din prelegire alea insușite. Și așa, rînd pe rînd, fiecare autoritate în vre–un domeniu se dovedește a fi o fraudă. Oare istoria va știi asta? Sau vor cîștiga ei și urmașii lor vor finaliza munca de măturare sub preș a micilor detalii jenante? Cel mai probabil nu va mai rămîne nici o urmă din ei și ridicolii lor moștenitori culturali.

De ce scriam asta? Pentru că indivizii au ajuns atît de contorsionați că nici profesori nu pot să–și găsească. Și cam care sînt dascălii lor cînd trec de Lazăr, Feri sau, geneația lupilor țițoși, Ufo? Dave Hill. Nimeni nu știe prea bine cine a fost și ce a făcut. Ce e clar este că a produs imagine expresionistă care se preta foarte bine la un Macro de Adobe Photoshop.

Dave Hill. Dacă îi provoci la o întîlnire o să dea din colț în colț. Dacă sînt acasă și merge conexiunea la Internet toți devin armăsari regali care mușcă din dușmani și o să găsească mai multe pagini, inclusiv Wikipedia ca să devină doctori in subiect, cam ca fenomenologicul cu chelie. Ideea e că DH a lăsat în urmă nu un mesaj, ci un algoritm.

Sau nemaipomentul Strobist: Dave Hobby. Alt Dave, aceeași pălărie? Forumul lui este populat de mult timp de români care vor să știe care este cel mai bun fulger pentru a reproduce pozele din exemplu. Că asta li se potrivește. După ani întregi de memorat d’am’boulea comentarii „literare” și scris după autodictare, chiar de asta aveau nevoie: soluția de a face vederi identice. O, cine nu a citit cu atenție Enigma Otiliei să o facă acum. E un personaj acolo care tocmai că sintetizează nivelul artistic al vîrfurilor românești. Bine, Călinescu, în rîca lui față de adevăratele valori ale românismul îi dă personajului retard mai ușor decît se ia gonoreea. Dar asta nu e relevant. Oricum. Acest DH nu face decît să exemplifice textul dintr–o singură (!!!) carte. Asta e tot. O singură carte. Și o carieră cam ponosită de ilustrator de jurnale. Și un talent deosebit: acela de a place rataților. Nu mă credeți? Căutați să faceți rost de DVDurile Strobist. Oricare din ele. Dați drumul la film, dar fără sonor și concentrați–vă pe sală. Zic că sînt de împrumutat pentru că nu cred ca merită banii. Asta nu exclude valoarea de revînzare în România: le iei, le vezi, le vinzi unui guvid mai scump drept Sf. Graal al fotografiei cu _non–available light_.

Sau, că mi–a zis și Vladimir o dată: Joe McNally. Zeul bătrîior și cu probleme la genunchi al luminilor portabile. El este un zeu de mîna a treia, devenit proprietatea unui mare fabricant, întîmplător fabricantul cu care s–a aliniat și Dave Hobby pentru a crește valoarea la mîna a doua pentru produsele acelei companii. Un tandem superb, de care mă întrebam de vreo 2 ani de ce nu fac sex ca să le treacă? Se pare că i–a sfătuit cineva pentru că și–au închiriat un autocar al dragostei și au plecat să predice Americii între două vîrste. Altfel, tot respectul. Dacă Hill e un bișnițar minor pe care întîmplarea l–a ales să pornească o sectă de dimensiuni apreciabile, McNally era totuși mai umblat. Și rezultatele muncii lui eu le respect. Altfel cum să vinzi o carte la fel cu alte 20 de cum să iluminezi favorabil mireasa la de două ori prețul și să o vinzi ca Harry Potter dinainte să iasă de la tipografie? Între timp a mai scos una. Una pe care și–o anunța foarte frumos cu povestea bătrînului de pe copertă și cum s–au cunoscut ei. Problema este că unii au detectat niște probleme la una din pozele lui. Site–ul e drăgut, Bumbuț ia și–nvață maică. Cînd o să te faci mare și o să dai cursuri de Photoshop o să știi de ce să te ferești. Acum rămîi fotograful care trage trage pe film cu camere digitale de buzunar. Dar pe viitor, poate ia altul contractul cu puștanii de bani gata care aduc Brompton.

Ce m–a dat pe spate la McNally a fost reacția la poza lui. Bine. Mergem de la supoziția că McNally are dreptate și ăștia îl atacă pe nedrept pentru a–și promova cartea lor. Dar reacția a fost așa de românească încît nu am putut decît să predau armele și să îl recunosc de idol românesc. Bine, e puțin mai elegant decît Bumbuț cu apropourile lui la șliț și la ținut pantalonii pe tine cînd intri în studioul lui. Dar ideea e tot de Lazăr: dacă eu am băut din cana din care a băut nevasta lu’ Will Smith cafeaua trebuie să fiu și eu foarte bun. Implicit, dacă pui buzele unde le-a pus Jada ești fotograf de marcă. Ceea ce ar însemna că Will Smith nu prea mai face față cererilor de sex oral pentru împlinirea tuturor dorințelor. Ceea ce ar explica și nevoia lui Cosmin de a se asigura că oamenii de rînd își țin pantalonii pe ei.

Oricum, nu o văd ca pe ceva de criticat. Tipul oricum știe mai multe și e mai puțin fanfaron decît zeul lui Dinu Lazăr: Ken Rockwell. În plus, față de pseudo hipiotul de Brașov cu inițiale de agenție de știri, McNally poate are de plătit rate la casă și la cușca pisicii. Ca și Bumbuț, o fi sponsorizat de un fabricant de aparatură, dar probabil că facturile pentru acea aparatură trebuie să le plătească din contul lui. Hahaha. Îmi amintesc de unul ofuscat rău care mi–a scris și mie, crezînd că aici e un fel de Bad or Good pe unde prestează el. Și i–a explicat lui Bayazid cu patos că nu e desaturată poza, e Ilflord vere! Să te ții! Românul nu are nici măcar alternative să arate ca McNally că se poate și altfel. Pfui!

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: