Cosmin Bumbuț injust denigrat. Criticul foto îi arată lui!

Astăzi, Fix X a modelat electronii în forma acestui mesaj, pe care îl voi pune eu la punct cu comentariile:

Cand ma intrebam din ce in ce mai tare despre ce e vorba in articolul ala ca nu intelegeam unde a fost CB – decat in Cuba – si nu zicea nimic altceva decat ca oamenii de pe acolo nu se au cu tehnica samd … dau peste primul comentariu de la articolul ala si imi place cum a sintetizat ideea. Il citez aici:

“Suveranitatea faţă de tehnică”

NU, 19.12.2011, 02:53

Articolul este o operetă românească de presă. Cu această ocazie provoc cititorii să vină cu un articol din presa românească pe bune. Iei Adevărul. Plin de cereri umanitare. Eventual asociate cu una din fundațiile Patriciu, chiar dacă nu toate au o asociere clară, dar contribuie toate cu ceva ca pe vremea porții otomane: unul cu uleiul la mașină, altul cu șoferul, după buget Coane Fănică! Mare noutate! Se deschide un magazin și nu știa lumea cum se ajunge. Vai ce medic reputat! Uite orarul de consultații. Activistul de partid a făcut un gest bun! Doar e campanie. Alt activist a făcut un gest rău. Gest care maschează un gest și mai rău: candidează în contra sponsorului publicației. Se îngroașă gluma, e prea gogonată? Vezi Academia Cațavencu, mai strecoară una și despre aliații politici, dar cu grijă să nu cumva să facă mai mult rău decît bine. Elev Platonescu și–a luat–o cu rigla a’ mare peste de’ște? Sigur e o fundație care are nevoie de un vehicul pentru siglă sau ca să pornească o campanie finalizată în colectă. Să nu sara Vladimir: românii nu au monopolul pe tehnicile astea. Times alege pozele virale ale lui 2011 dinainte de sfîrșitul anului. Dacă ar fi avut parte de libertățile pe care și le–a asumat Andrei Pandele și gașca veselă de la Clubul Nufărul din Oradea de a putea face fotografia anului orice produs de la 1880 încoace atîta vreme cît este introdusă de posesorul drepturilor de autor, probabil ar fi anunțat fotografiile lui 2011 încă din 2001! Dar, asta e viața! Greu în america cu publicul vigilent. Și ce avem acolo? Avem o poză epocală făcută într–o ipostază nebănuită: la Casa Albă de către fotograful oficial al Casei Albe, unde nimeni altcineva nu are voie decît, cel mult, pe peluză și asta numai cu un dosar de autorizații de cîțiva cm grosime. Și unde poți să fii original pentru că poate să–ți ia și 2 ore să treci cu toată aparatura de filtrele de securitate. Avem o poză cu un jet de fum epocală pentru că a fost făcută precis cu un anumit telefon. Ca să vezi! Mai ales la ce aparatură are fotografa acasă. Avem o poză publicitară a casei regale a Marii Britanii autoarea mai multor decizii nepopulare în politcă, dar vedeți ce frumos o pupă prințu’ pe prințesă? Parcă ar fi Disney!

Cred că aţi înţeles explicaţiile lui señor Bumbutz tocmai pe dos. De fapt este vorba despre o “inferioritate”. Señor Bumbutz este un accesoriu al aparatului şi nu invers. Lenea despre care vorbeşte señor Bumbutz tocmai la asta se referă. Nu putem vorbi despre “suveranitatea faţă de tehnică” din moment ce Olympus E-PL3 este un aparat nou apărut, superior multor alte modele existente în acest moment pe piaţă. Expoziţia din magazinul F64 nu a fost o expoziţie de fotografie bumbutziană ci a fost o reclamă asumată, un mod de promovare al acestui aparat, fapt ce reiese şi din prezentarea expoziţiei: “Cuba văzută prin vizorul unui Olympus E-PL3″. Cosmin Bumbutz nu a fost decât persoana care a plimbat aparatul prin Cuba şi l-a adus înapoi. Aici nu este vorba despre artă. Señor Bumbutz s-a ales cu o sponsorizare şi tenul bronzat iar F64 cu o promovare pentru Olympus E-PL3. Nimic mai mult. ”

Nu–mi vine să cred ce acuzații ne–la–locul–lor poți să faci! Și complect scoase din contextul istoric. Dona Filumena Bumbuț (Căsătorie în stil italian) este teribil de ofuscată cînd e vorba de Criticul Foto pentru că pe Amintiri Foto se discută doar probleme tehnice și nu înalte probleme de reglat gazul la lampa cu mercur pentru o lumină ideală. Este de–a dreptul obscen să se insinueze că un personaj epocal care a putut să producă ligheanele de lumină din poza cu Cărtărescu (sau era Cărturescu?) să se umilească să facă reclamă la un umil produs de serie. Unul care se bate cu Ufo și gașca în cîți bani face el, cum nu mai are griji materiale și cum dușmanii îl urăsc pentru asta. Una este să susții că el poate să producă fotografii cu mîna deținutelor îndiferent de tipul de aparat foto și cu totul altceva este să zici că și–ar asocia ilustrul nume cu un produs care să dovedească peste cîteva luni că are nevoie de o actualizare de software pentru că nu focalizează bine în 60% din situații. Deja mă întrebam dacă pot să public acest paragraf scandalos. Dar cum, pînă acum, fie am aprobat fie am șters comentarii, iar un mesaj articulat mai rar, am zis că voi lăsa această calomnie să treacă mai departe, dar cu comentariile de rigoare.

Oare cei care i-au platit lui Bumbut avionul stiau ca el a mai si facut un ciubuc pe drum ducandu-si acolo invataceii? Cred ca s-a discutat despre ultima lui deplasare in Cuba in care pentru 500 de euro de caciula, parca, aveai privilegiul sa ii inspiri adanc si pe cont propriu besinile si sa te bata pe umar seara, ca doar ai platit, la vizualizare. Nimic mai mult. Nu stiu daca e pretul corect sau fals atata vreme cat unii l-au platit, dar nu am vazut pe nicaieri rezultatele workshopului lui. Poate ma ajuta cineva cu un link – si comic ar fi ca in acea galerie – cea mai “slaba ” imagine de cursant sa bata cea mai tare poza de “profesor”. Si ca sa nu se inteleaga gresit – nu despre bani vorbeam. Ma refeream la caracter.

Oare învățăceii știau că maistrul are ieșirea plătită? Dar divaghez. Mi se pare ofensator și jignitor să se susțină că cel mai de succes fotograf din paginile lucioase ar fi avut nevoie să țină cursuri ca un simplu Moicean, sau ca un Onișor rupt la turul pantalonilor. Așa o ființă superioară, dedată la făcut artă și nu fotoreportaj de nuntă umilitor? Unul care își susține înaltele proiecte vandabile prin intermediul statului la amețitoarele prețuri de ajunge lumea să scrie că îl urăsc pentru succes? Adică omul ăsta este prea mare să vă luați de el! Să mai facă el de vre–un concurs obscur la sivi și o să vedeți cum îi cresc prețurile la poze! Prevăd că în 5 ani o să aibă prețurile pe care le obține Emese Benko pe o imagine înseriată astăzi! Aceia cu care a fost în Cuba îi erau verișori primari toți. Și se duceau la o mătușă emigrată în pat’șopt. Faptul că aveau aparate foto și pozau apuși de soare cum în România nu este: cu țeavă ruginită și nisip auriu este un drept constituțional al lor, cam cum au americanii dreptul să poarte arme de foc.

Iar comparația între producția unuia din veri și producția altuia mi se pare ridicolă. CB a dovedit că poate să producă la fel de plat și cu un aparat mult mai mic, iar colegii de zbor au trișat folosind aparatură avansată, obiective maaari, instalații de iluminare complexe, totalizînd cel puțin unul din TIRurile cu care se deplasa Van Halen în anii ’80.

Cît despre caracter, CB, sau cel puțin unul care se dădea drept el l–a invitat pe Bayazid la studio atîta vreme cît își ține pantalonii pe el. Dacă poți să îmi aduci dovadă mai clară de relație platonică, poate te cred.

Bumbut si noi mai ales am fi fost mai castigati daca pleca acu’s patru ani in Cuba, sa isi faca acolo temele serios – sa faca ceva ce necubanezii nu fac – si sa vina fie cu un produs superior celui pe care il ivreaza sau sa se intoarca atunci cand l-am fi chemat noi, fanii, inapoi. Altfel – e doar unul din miile care o sterg cate o luna la plaja si nici nu au concediu calumea cautand mereu subiectele alea nici subiectele alea nu sunt luate in serios.

Cred că îndemnul ăsta este de un cinism și o răutate considerabilă. Așa că nici ăsta nu scapă nepedepsit. Cum adică? Adică să creeze un produs original pe bani puțini? Păi nu venea america și ni–l fura? Ca pe Eliade! Că sînt americanii de vină. Ei au făcut o conspirație globală prin care au adus comunismul în Europa. Și astfel, elitele culturale fie au emigrat în State fie au fost decimate pe principiul dacă noi nu le avem, nimeni să nu le aibă. Rămîneam și fără Bumbuț? La cît le–a luat celor de la Humanitas să traducă junalele lui Eliade în română, s–au publicat trei cărți de H. R. Patapievici și nici o referință la originile sale sănătoase. Bineînțeles, pentru a susține editarea în condiții bune a cărților și altor clienți pe linie politcă au fost luate cu japca toate scrierile deja publicate în română ale lui ME și abia apoi jurnalele. Îți dai seama cîți ani o să le ia celor care le vor urma așa cum Editurii Politice i–a urmat Humanitasul pînă va traduce interviurile lui Bumbuț în presa de liceu americană? Oricum, nu cred că se va angaja nimeni să traducă pozele din perioada americana ale lui CB și doar vor retipări producțiile de tinerețe.

Reclame
Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: