ISO 10

Citeam despre un nene mai bătrîn din fotografie. Și mă minunam. Gunoaiele românești de la Pandele și Lazăr pînă la cine vreți voi explică cum trebuie tehnică, trebuie să vadă camera mai bine decît un cîine pe întuneric, ca să surprindă ce? Ceva ce imbecilul nici nu a intuit, că oricum nu avea cum să vadă în chiorală. Și de la ei au învățat ucenicii vrăjitori, cei care revarsă fotografia proastă ca un WC care dă pe afară într–un episod cu Beavis and Butt Head. Bloguri, galerii virtuale, orice, ieftin să fie! Că ei au mulți pixeli. Într–o lume în care iPad face legea la 1024×768 de pixeli, în care se vînd tot soiul de tablete la 800×600 px și un netbook are 1024×600 px, ăstora le trebuie performanță. Dacă nu are probleme serioase de soft, cel mai ieftin aparat digital va produce mai mult decît este nevoie dacă lumina este suficientă. Adică atît trebuie să mai realizeze, de cîțiva ani încoace, orice prostovan cu camera pe burtă: lu–mi–na! Care e părerea unui Bumbuț la asta? Că e în același timp nedocumentat și tehnicist. Aha! Arta e în ligheanele de lumină și nu în „lumina naturală” din pozele fetelor pe care le plimbă el ca să dea interviuri. Și, oarecum, nu greșește: cei care îi iau interviu au nevoie de privirea aia tulbure din spatele ochelarilor și nu să discute cu autoarele fotografiilor. Ei vor un star și asta le oferă. Iartă–mă, dacă poți, Cosmine! Eu bat cîmpii.

Senili tembeli care se mîndresc că nu au trecut la scutece, bărbați între două vîrste care ar fi trebuit să fi făcut ceva pînă acum în viață și mai tinerei deja imbecilizați: toți într–un glas cer High ISO. 400? Prea puțin. 800? Nu–i de ajuns. 1600! Cică el ar vedea mai bine. Mulți ghicesc mai bine, nu poți spune că văd mai bine, dar vor și mai mult. Cică le trebuie să înghețe momentul la expuneri aberante de peste 1/250s — nu, nu o să vă iasă așa poze cu becul explodînd — și le trebuie pentru că ar avea nevoie de ceva cum ar fi obiectivele din Barry Lyndon — da, am primit o legătură de la cineva și am citit o gospodină româncă pusă pe făcut copii în Germania cum simte profunzimea lui f/0,9 — ca să poată să facă aceleași poze banale. Nu știu să cadreze, nu comunică cu privitorul pentru că nu au comunicat nici cu modelul, dar să vezi ce poze cu gagica colată pe craterele Lunii ar face el dacă ar avea tehnica!

Ziceam de un moșulete cu niște poze drăguțe. Evident nu așa profunde ca un Bumbuț sau vre–un Silviu NoName, dar mai așa, pe gusturile unui Daniel Beltrà, care făcea poze cu ISO 10. Și nu, nu era apus de soare. Asta pentru că era prea înapoiat să tragă în Ilflord alb–negru ca băieții buni.

Anunțuri
Etichetat ,

4 gânduri despre „ISO 10

 1. Anonim spune:

  Pe blogul F64 apar fel şi fel de (p)review-uri dubioase. Cel mai recent exemplu este articolul intitulat Fuji X10 Preview scris de Vlad Dodan. http://www.f64.ro/blog/2011/11/01/fuji-x10-preview/ Dacă Dinu Lazăr a ajuns copil de mingii pe terenul nikoniştilor, Vlad Dodan este un fel de vânzător ambulant la taraba F64. S-a reprofilat de la vânzarea de hamburgeri în SUA (http://vladdodan.ro/blog/030-restaurant-business/) la vânzarea de aparate foto în România. Să nu mai zică cineva că aici nu este ţara tuturor posibilităţilor! De pe site-ul individului aflăm că acesta este arhitect, pozar de nuntă, fost utilizator de Leica şi posesor de iPhone. Are şi centura neagră în Adobe Photoshop (http://www.f64.ro/events/Un_workshop_de_fotografie-mai_ALTFEL-Cum_pui_lumina-cum_discuti_cu_modelul_si_cum_prelucrezi_rezultatul_.html).

  Alte mostre de imbecilitate sponsorizată de F64:

  http://www.f64.ro/blog/2011/10/25/1-nikon-1/
  http://www.f64.ro/blog/2010/07/28/lowepro-compudaypack-%e2%80%93-un-rucsac-de-purtat/

  • Criticul Foto spune:

   Dar fotografia ta are mult de suferit dacă nu ai o gentuță Lowepro. La fel, obiectivele trebuie protejate cu capace, filtre de sticlă ieftină, cutii și cutiuțe. Utilizarea sau expunerea la soare dăunează ca și în cazul picturilor.

 2. jarpefoc spune:

  REGULA:
  Cu cat ai mai mult talent , cu atat ai nevoie de mai putin „in dotare” pentru a face ceva bun.

  Sau cum spunea cineva ” pot crede ca unul a scris asa spontan la crasma un superb poem cu pixul pe spatele unui servetel, dar nu pot crede ca altul a scris acelasi lucru cu un stilou Cartier stand la o masa Louis XIV”.

  • Criticul Foto spune:

   Ba deloc. Talentul se vede cel mai bine pe întuneric, adică la un ISO de măcar 12.000. Apoi îi dai gazelei cu un fulgeri în ochi, tocmai cînd se obișnuise puțin cu întunericul și taberi pe ea cît e fără apărare.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: