Culorile nu există? Atunci ce vedem?

“Simțurile nu ne înșală.”

Nu chiar. De fapt semnalele sunt transmise eronat către creier, de câtre receptorii pentru cald/rece. Creierul procesează informația destul de mecanic. Dar ieșind din neuropsihologie, pot spune că receptorii sunt tot minte deci nu contează? Sau poate ar trebui să-i detașez de minte?

Receptorii sînt foarte corecți. Cum să fie trimise eronat? Mintea este bolnavă. Asta vroiam să subliniez.

Receptorii țin de corp. Mintea nu. Cum pot să fie două elemente, care au naturi diferite, tot una?

Clasicii picturii fascinează și astăzi. Sau câțiva dintre ei, cum și câțiva dintre contemporani vor fascina și mâine. Restul, nu sunt îngropați? Mă gândesc că treaba asta ține și de ceea ce percepem noi a fi timp cu o teorie a probabilităților aplicată. Frumosul devine ceva statistic?

Aprecierea frumosului ține de minte, de suflet dacă preferi.

Probabilitățile sînt tentativa unor minți înguste de a asimila un Univers pe care nu îl puteau stăpîni sau măcar înțelege. Că azi fiecare poate să numească niște oameni cu un intelect mai limitat decît cei care au lucrat la teoria jocurilor, nu e un argument al superiorității lor față de orice altceva decît indivizii aceia mai limitați decît ei.

“Lumea o vezi așa cum o vrei tu să fie. Și media ajută mult la asta. Poți să te decuplezi de la media și societate în înțelesul larg și să îți schimbi percepția. Vezi mai sus cu simțurile relative. Dacă ai ochelarii aburiți să vezi ce ceață e în oraș!”

Dar ceilalți au ochelarii aburiți. Frumosul devine al tău și poate al încă unora care și-au dat ochelarii jos, reușind să dezvolte o percepție cu elemente comune. Pentru că nu văd cum ar dezvolta o percepție similară, mintea/simțurile încă sunt acolo și sunt ale lor, nu vor fi înșelați pe căi diferite? Poate e undeva mai sus. Altfel, fiecare cu frumosul lui.

Frumosul este al tău. Cred că prin asta am atins una din cele mai mari probleme ale deșertului cultural românesc: fiecare vrea să fie frumos și deștept în ochii celorlalți. Frumosul este al tău. Și, dacă îți formezi o cultură și începi să înveți despre lumea care te înconjoară, o să începi să răzbați dincolo de zidurile dintre oameni. Și atunci opera ta devine mai generală, poate chiar cu o șansă spre universală. Cînd faci frumos pentru unul sau altul ești un zero. Pentru că nu o să atingi prea mult idealul celorlalți și nici pe al tău. Se poate și mai rău de atît: românul superior. Acesta nu are un frumos al lui. Este blank. Mintea îi e incapabilă să se focalizeze și să vadă cu ochii minții idealul. El caută, caută pe principiul „o să știu cînd o să-l văd”. O idioțenie! Informația e în el și el caută reflexii în jurul lui.

Ce numești tu ochelari eu aș numi ziduri. Oamenii le ridicau, demult, pentru a se apăra de pericole reale sau imaginare. Apoi au început să le ridice pentru că au ajuns să fie mai îngrămădiți și separatorul ținea loc de spațiu. Apoi pentru că au început să fie nefericiți au început să îngroașe zidurile. În secolul XXI sînt atît de orbi că nu mai realizează că sînt stăpînii propriului univers și au nevoie de compartimentare. Nu mai sînt de ajuns zidurile, acum vor apartamente. Calea ta și a oricăruia este să treci dincolo de zidurile astea, să le faci să cadă. Marketingul este soluția cea mai des uzitată: vede omul pe lucarnă ceva interesant și aude zgomot. Ca la pisică, curiozitatea îl mănîncă și întredeschide ușa. Ce e cel mai facil să îi vinzi unuia în situația asta? „Gotcha! You need perimeter video surveillance!”.

Ai certitudinea că tu/criticul nu ai ochelarii puși iar ceilalți nu îi au?

Nu există ochelari. Cum să îi aibă cineva?

Până la urmă, culorile nu există. Deci fiecare vede fix ce culoare vrea el să vadă. M-aș hazarda să spun că devine haos?

You’re getting closer! Armonia e cheia.

Etichetat

Un gând despre „Culorile nu există? Atunci ce vedem?

  1. Jakky ecs spune:

    … Ai niste discutii ciudate cu tine

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: