Rembrandul de cartier

Rembrandul de cartier

O primă hibă în exprimare este folosirea doar a numelui Rembrandt. Se pare că au fost mai mulți, dar ce este relevant este că mulți din cei care fac referință la el nu ar fi în stare să recunoască un tablou făcut în stilul pictorului olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn.

Olandezul nostru a avut ca principal păcat să specializeze întregul său studio pe un anumit gen de iluminare a portretului. Foarte importantă este înțelegerea că e vorba de marca unui studio artistic și nu a unui individ. Individul patrona studioul, dădea un standard și probabil lucra pentru clienții mai importanți părțile mai importante. Tot restul era făcut de calfe și ucenici într-ale picturii și poate chiar și de maiștri care nu își permiteau un studio propriu.

Marca studioului Rembrandt era o lumină care ilumina obrazul umbrit de forma unui triunghi cu baza sub ochi. De aici se poate merge pînă la producțiile americane făcute lăutărește, după ureche, de pe Youtube în care fotograful caută să potrivească ce îi iese lui nu cu portretele originale ci cu ce fotografii i-au fost arătate lui făcute de alții.

Omul din Youtube are scuza că probabil se trage dintr-o lume în care sărăcia spirituală este la ordinea zilei și posibilitățile culturale sînt drastic limitate. Pe de altă parte, românul ghiftuit are bani de excursii în străinătate, are chiar și în țară cîteva portrete marca studiourilor Rembrandt. Ce scuză are să nu meargă să se inspire de la sursă ci să dea crezare unuia care vorbește pe Internet? Să fie legat de faptul că este vorba de o nație de găinari care nu știu mai mult decît furtul din buzunare? Cred că da. În zilele de acces liber muzeele sînt goale. Iar muzeografii sînt cu obiectele de valoare lăsate la vestiare. Singurele dăți cînd românii se îngrămădesc la cultură este atunci cînd știu că o să fie mulți adunați, cum ar fi Noaptea Muzeelor. Atunci e prilej de mers să studieze buzunarele bărbaților și decolteurile femeilor. Tablourile? Who cares?

Reclame
Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: