Low key lighting

Low key

Este vorba de o iluminare aberantă, artistică de-a dreptul, cu un contrast foarte mare. Pentru cei cu experiență într-ale Adobe Photoshop e vorba de o simulare de film high contrast. După spusele Criticului Foto acesta este unul din conceptele cele mai varză ale fotografiei.

Un prim exemplu ar fi pagina de Wikipedia. Care, pe lîngă sursă de făcut temele pentru elevii educatorilor incompetenți, are și calitatea majoră de a fi modificabilă de oricine cu un minim de cunoștințe de operare calculator. Nu se face nici o referință la minimul de cunoștințe din domeniul articolului. Acolo se scrie că:

The term „low key” is used in cinematography to refer to any scene with a high lighting ratio, especially if there is a predominance of shadowy areas.

Ba chiar se merge atît de departe cît să se dea și niște soluții idioate de punere în aplicare.

În citat se poate remarca neînțelegerea izvorîtă de înlocuirea scopului cu mijlocul de obținere. Mai pe înțelesul românilor: dacă pui foiță de aur sau pictezi cu gălbenuș de ou atunci sigur e icoană.

Ce e și mai și este în paragraful precedent:

Low key light accentuates the contours of an object by throwing areas into shade while a fill light or reflector may illuminate the shadow areas to control contrast. The relative strength of key-to-fill, known as the lighting ratio, can be measured using a light meter. Low key lighting has a higher lighting ratio, e.g. 8:1, than high-key lighting, which can approach 1:1.

Așa că dacă sînt umbre multe este un „low key”, atunci și contururile sînt mai evidente. Articolul fiind executat de o gașcă de tehnicieni important este raportul luminilor.

Ca exemplificare pentru nivelul de înțelegere din articolul acesta avem Youtube: sursa inteligenței fotografilor români, căci Wikipedia rămîne pentru elevi. Rezultatul este un portret iluminat banal, dar cu o bordură neagră. Right! Lllllow key.

Avertismentul este pentru cei care își fac o coroană din lipsa de cultură și educație și preferă să stea comfortabil să se uite pe Internet decît să dea bani pe cărți sau să piardă vremea căutînd un educator competent.

Etichetat

Un gând despre „Low key lighting

  1. Vladimir C. spune:

    Sau, minune, se gâsesc cărți și pe Internet. Avem readere, monitoare mari, clare, fără radiații și plate, timp la muncă sau seara, de toate.

    E atât de ușor să înveți acum. Eu nu am prins wikipedia și m-am intoxicat prin biblioteca pedagogică, nu o spun pentru a intra în seria „pe vremea mea…”, sincer m-aș fi bucurat să am uneltele de acum dar să fi fost cel de atunci.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: