Fauna Bad or Good

Mi-a zis criticul că pe Bad or Good găsesc toată floarea fotografiei românești. Ultimul articol scrie despre clișeul fotografic.

Prima imagine cu care se deschide articolul este fantastică. Încă un orbete fotograf. Sînt atît de orbi că nici nu îi deranjază. Ei se mîndresc cu porcăriile astea. Ambele personaje au cîte un picior amputat, dar nu același, semn de armonie la el, probabil. Dacă se taie cadrul în două prin mijloc avem două fotografii separate, la fel de nefericite ca și poza lui din copilărie cu familia. Lumina este cum a dat-o ăl de sus pentru că fotograful de doi lei nu simte nevoia de ceva care să mai scoată umbrele. Mai mult, poza este complet dezechilibrată fiecare personaj trăind în lumea lui cu unul mic și unul mare (problemă de optică) și nimic care să echilibreze. Pun pariu că la momentul ăla, la fel cum nu a văzut cum le taie picioarele și să se dea cîțiva pași mai în spate, nu a văzut nici geanta lăsată în iarbă pe care o taie cu aceeași nonșalanță. Ar fi putut să fie ceva gen „singurătatea fumătorului”, dar pare să fie doar o poză de securist: vedeți, erau împreună amîndoi și eu eram acolo ca să le fac poza.

Dacă dați mai în jos la poza de familie o să vedeți că artistul anonim a avut grijă să nu taie nimic din modele chiar dacă a lăsat cam prea mult spațiu lipsit de valoare în lateral. Omul acela a înțeles să facă o expunere în limitele unui film high contrast, față de nulitatea de dată recentă care perie toate pozele color în Adobe Photoshop. Oare peste alți 42 de ani poza în multe gradații de gri va fi la fel de lizibilă ca și cea a fotografului amator?

Foarte interesant este sistemul de „dai în unul, țipă doi”. Fotograful român contemporan nu simte nevoia să citeze alți fotografi decît pe sine. În alte contexte să vedeți cum o să sară orătania cu ciocul că pozele lui au fost luate. Dar pe principiul „un copac ce cade în pădure nu face zgomot dacă nu e nimeni să-l audă”, nici el nu e în offside.

Iar articolul este pe măsura rebuturilor fotografice expuse. Un cocalar de Facebook sau hi5 care trebuie să se lustruiască pe el și să vadă tot poporul cine îi sînt prietenii. Zero bibliografie, zero referințe, compunere de copil înapoiat de la școala specială:

Am citit despre doi pictori din New York care au făcut un sondaj de opinie major şi au ajuns la concluzia că idealul estetic …

Cine? Cei doi pe care îi are New York-ul. Probabil statul că nu s-or găsi doi pictori în tîrgușorul vesel al Big Apple. Și sondajul de opinie a fost major. Cînd a fost? A fost între oamenii cu pretenții de artiști sau între imigranții care nu vorbesc engleză? Mai contează? E major! Și a citit el. Mă îndoiesc de capacitățile lui de a înțelege Engleza, dar sigur un așa sondaj era ilustrat din abundență.

Și ca și prietenul Criticului din zilele astea, și autorul de aici este fotograf mercenar și țiitor de cursuri pentru unii care să-l găsească pe incultul ăsta cel puțin bun de educator. Și cel mai important: măsura valorii este că trăiește bine-mersi. Cum era cu banii și dușmanii, cîntecul favorit al românilor?

Etichetat

2 gânduri despre „Fauna Bad or Good

  1. VladimirC spune:

    Pe mine mă uimește fotografia cu apusul. E copleșitoare, maiestoasă, sublimă, discul îmbrățișează fiarele, moartea și nașterea lui Ra in societatea postindustrială :).

    În rest, ce pot spune, dublusuperplusvot+

    • Criticul Foto spune:

      Gicu și cu Voicu. Eu scrisesem niște articole despre ei, dar, de apărut, o să apară mai la primăvară. Doi lăutari ai fotografiei. Poate dacă citește Radu D. ne zice ce-i cu concentrația de d’ăștia la Cluj. Doar pentru că e centru universitar?

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: