Analiza unei poze efteniene

D. Eftenie dacă tot avu’ parte de ajutor să se cocoațe pe un fotoliu universitar, cine știe? poate și academician mai peste niște ani, ei bine, o fi pasionat de misterele egiptene. Astfel avem o mistică voalată, în care Eftenie este Micul Arhitect, de-a stînga lăptăriei e moartea și de-a dreapta e mireasa. Iar cele trei siluete, ghidate de Micul Arhitect, produc o piramidă cu sens dual – adică dacă nu se mărită se îngrașă și moare. Privirea ei către viitor pare o distanțare de realitățile care se lasă din vina gravitației, acceptînd spășită suportul. Fundul dat în spate și zîmbetul șucar denotă un vibrator oprit căci Eftenie i-a furat samavolnic acumulatorii să-i bage în bliț-ul flaș-ului.

Ce îmi scapă în această viziune dualistă este că: evident personajele de susținere sînt unul alb și unul negru căci și poza e alb-negru. Dar dacă e așa și zidul e alb înseamnă ca madam Cernoschi e neagră în cerul gurii? Sau că Cernoschi e albă ca zăpada (tehnica lui Lazăr) și Eftenie e omu’ negru?

Cît se poate de sincer apreciez că s-au adunat doi (sau mai mulți?) fotografi amatori (cîștigă banii din altceva, nu din concursuri online) și NU văd nici un obiectiv îțindu-se. Și, deși duduia are țîțele goale, este de apreciat că nu ține în mînă nici un aparat de filmat vintigi.

Anunțuri
Etichetat

11 gânduri despre „Analiza unei poze efteniene

 1. Cornel P. spune:

  vezi ca ai speriat arhitectu cu critica ta, ca si-a scos poza de pe site sau nu o gasesc eu…

  • Criticul Foto spune:

   Fiind reluarea unui comentariu mai vechi, e posibil să o fi scos de mai demult. Îmi pare rău pentru voi că ratați profunzimea compoziției cu țîțe atîrnate, dar îmi pare bine pentru el căci poate va face o selecție mai dură a producției proprii.

 2. VladimirC spune:

  Îmi pare rău, probabil ai să spui că-s tâmpit (dar sincer), totuși nu înțeleg la ce te referi, o fotografie în mod special sau ai făcut o analiză generală ?

  • Criticul Foto spune:

   se pare că a șters poza. Deh, dreptul lui! E propritar. E ceva cu bustul revărsat al dolofanei artiste Cernoschi și două entități negre ca să-i facă pielea mai albă.

 3. Eu! spune:

  Daca ati avut nervii sa cititi lucrarea cu care si-a facut intrarea boierul eftenie in lumea academica ati zice ca Seinfeld are un umor foarte slab. El isi numeste lucrare de doctorat o culegere de rezumate ale cursurilor predate vreme de doi ani la scoala doctorala, cu mici adaugiri si elucubratii personale. Dar postarea asta nu e despre metodele de lingusire pe care le practica maestrul eftenie capul bandei foto ci despre pozele lui. Ce e trist cu fotografii astia care fac inca alte 100 de lucruri pe langa fotografie e ca nu fac de fapt nimic si nici macar pentru fotografie nu reusesc sa faca ceva bun. Sunt doar niste „attention whores” {imi pare rau ca nu stiu termenul din lb. romana pentru „curve dornice de atentie”} si nu fac fotografie pentru „sufletul lor” – adica ceea ce ei vomita pe „piata” este o reflexie a ceea ce vor sa suga masele nicidecum o exprimare a firii lor. De fapt – gresesc – este o exprimare a felului lor de a fi – pozele sunt submediocre si manieriste si cauta doar sa obtina „like” pe niste retete foarte bune mediului lor de transmitere: facebook, hi5, badorgood si alte fotoşarfuri menite sa stranga fotografi la un loc ca sa si-o frece in cerc unul altuia intr-un schimb de retete.
  Dar ce plictiseala fara un scandal calumea.

 4. Auzi pot să te citez ?

  „[…] nu fac fotografie pentru “sufletul lor” – adica ceea ce ei vomita pe “piata” este o reflexie a ceea ce vor sa suga masele nicidecum o exprimare a firii lor. De fapt – gresesc – este o exprimare a felului lor de a fi – pozele sunt submediocre si manieriste si cauta doar sa obtina “like” pe niste retete foarte bune mediului lor de transmitere: facebook, hi5, badorgood si alte fotoşarfuri menite sa stranga fotografi la un loc ca sa si-o frece in cerc unul altuia intr-un schimb de retete.”

 5. Ştiu. Îl întrebam pe Eu!

  • Eu! spune:

   De ce sa nu poti? E ok. Dar unde putem citi si contextul in care folosesti acel text?

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: