Cine nu apare aici

Adică NU vor apărea aici niciodată poze personale de vacanță chiar dacă sînt publice. Apar cei cu ¸„fotografia – viața mea”, „DSLRul: iubire neîmpărtășită” și aglomerația de auto-intitulați profesori. NU vor apărea aici poze făcute din vanitate pentru a prezenta copilul, soția, bunicii, etc. NU vor apărea aici poze care țin de stocarea externă a unor amintiri. La fel NU vor apărea cei care doar își prezintă munca – și am văzut de cînd cu Criticul Foto o groază de bălării atroce – oriunde ar fi galerii UAP sau pagini de web. NU vor apărea cei „căzuți” din grațiile diverselor comunități fotografice decît poate pentru a corecta greșelile de impresie ale majorității și nicidecum pentru greșeli. NU vor apărea cei care cer ajutor sau cei care vor real să învețe. Aici apar DOAR hartiștii. Lazării care se ridică pe baza ajutorului părintesc și a tăiatului de colțuri să predea cică altora. Tot soiul de alți indivizi care deși fac una s-au găsit că pot să fie peste noapte cel puțin la fel de buni și în fotografie.

Reclame
Etichetat

10 gânduri despre „Cine nu apare aici

 1. Jakky ecs spune:

  Îţi propui sa vorbeşti despre aproape toată lumea din peisajul fotografic romanesc? Nu ştii zicala toată lumea se pricepe la fotbal,femei si politica? (trebuie sa adaugi şi fotografie) cu toate astea fotbalul este o activitate nobila la care se scuipa la marginea terenului, femeile sunt nesatisfăcute şi politia este o ghiorlanie.

 2. Criticul Foto spune:

  Mda, amuzant golănașul de la murală. Mi se pare foarte relevantă expunerea nu a lui ci a adunăturii de balegi care predau la murală și care îl trec pe ăsta cu bagajul cultural pe care îl are. Mi se pare foarte importantă demascarea în toate felurile a celor care au participat la organizarea concursului de admitere care nu l-a putut filtra pe acest individ. La milițieni ai probă eliminatorie la sport: dacă nu treci de un barem minim nu te iau nici dacă ești singurul candidat. Profii locali de la arte au o singură realizare tehnică: că și-au găsit cu cine să fecundeze un ovul și mai departe promovează ovulul ăla la fel ca negustorii de la piață. Așa apar clanurile de artiști cu unică realizare rapoartele către Secu’ făcute de capul clanului. Deci pentru ei nu e o problemă că ăștia ies cu diplomă ci că Medicina de la Iași a luat mai mulți bani.

 3. Jakky ecs spune:

  Sunt de acord cu tine ca abstract dar în momentul în care nu reuşesc sa găsească 30 de candidaţi/30 de locuri la murala sau la sculptura, etc …
  Anul asta la master foto a primit un loc din cauza ca la sculptura la master nu se prezentase decât 10 persoane ce sa filtrezi din 10 persoane. Desfiinţezi secţia de sculptura/murala/restaurare/pedagogie pentru ca copii se duc cu miile la ASE? şi alte FASEG(i)A?
  Este destul de facil răspunsul ca profesorii sunt de vina şi înţeleg de unde vine discursul care în mod abstract este corect, profesorul este superior (pentru ca are o pregătire în acel domeniu) şi el trebuie sa se poată impună. Multi dintre ei pot, în universitatea din Bucureşti sunt multi profesori foarte buni nu se compara UNARTE cu nici o alta universitate din tara. Nu cred ca aici e problema poate ca omuleţul (4arte :)) ) este bun la zugrăvit icoane, este vorba de pictura murala ce grad de cultura vrei? învaţă canonul ortodox şi roboţel la munca.
  Am eu o înţelegere greşita a picturii murale?

  • Criticul Foto spune:

   Da. Da. Da. Și de încă cîteva ori da.
   Este aceeași dilemă ca la „fotografia nu se viiiiindeeeee”. Acum 500 de ani cîți crezi că se omorau să devină pictori vs cîți vroiau să devină negustori de succes. Pe pariu că vorbim de un raport considerabil mai mare decît acum?

   Problema stă cam așa: niciodată în istorie nu se pare că a fost o așa mare nevoie de parvenitism atît ca certificări și diplome cît și ca recunoaștere ca artist. Sînt mult prea mulți. De unde și cantitatea impresionantă de zgomot. Mai mult „arta” se cumpără mai mult ca oricînd în istoria cunoscută. Bine, fie, în valoare bănească ceva mai mică per unitate. Și cu toate astea unde mă întorc dau peste cîte o nulitate care nu vinde și poate să certifice cu un „să moară mama” că oamenii nu cumpără. Bine, bine, va recunoaște, oamenii cumpăra, dar altceva. În acel altceva e cheia pînă la urma.

   Revenind la murală de ex. Sau la restaurare. Sau la ce vrei tu. Acolo sînt niște Dinu Lazăr cu studii cît de cît și nimic mai mult de zis. Vînd, nu vînd, îi privește. Dar dacă tot s-au pus călare pe catedră ce fac ei pentru deschiderea apetitului pentru artă. Oare profesor ajungi că ai turnat la Secu și atît? Sau ai și o responsabilitate morală directă pentru educația maselor? Și tocmai acele mase acești bieți imbecili le disprețuiesc. În loc să și le apropie, ei le îndepărtează. Își merită soarta și trebuie închiși (unii ar putea fi și deținuți de drept comun pentru ce fac la ateliere sau cu traficul de influență). Ca la fotbal. Dacă toată lumea știe și toți joacă fotbal ai mai mulți din care să selecționezi pentru Echipa de Vis. La fel, dacă toți ar muri să vadă o sculptură așa cum se pun în cur la HBO să vadă filmul din vara trecută și dobitocul de la sculptură ar avea de unde să aleagă. Pe pariu că, față de selecționerii din fotbal, vitele de la sculptură nu se duc prin școli să caute talent ci se plîng că nu le mai vin la meditații din cauză că îi dau părinții la ASE?

   Aici scriu de fotografie, ca să nu încep cu cadre universitare puțind a hoit care se duc cu bucurie la toate taberele de creație și care produc cu sfințenie aceeași lucrare în fiecare vară folosind aceleași argumente pentru a îmbăta (cu alcool) femeiuștile care vin? Profesori de design care nu știu cît scrie într-o carte de Bazele Designului și alte minunății dintr-astea.

   Nu e vorba dacă ai o înțelegere greșită a picturii murale. Deși mie îmi sună ca o descriere destul de fidelă, dar căcat diplomă UNARTE ar trebui să subînțeleagă un nivel minim de cultură prin simpla admitere și un alt nivel (superior!) prin simpla diplomă de absolvire. Poate că bate țara, dar ce te faci cu instituția omoloagă din Roma? Ar însemna că anul 1 la ei este un fel de postdoc în est?

  • Criticul Foto spune:

   Apropo de admiterea la arte. Pe cînd era nevasta profului femeie frumoasă, să fi venit vre-un student să îl întrebe dacă poate să i-o tragă cucoanei. Ce crezi că i-a răspuns? I-o fi zis „te rog frumos! Dar numai dacă vrea și ea”? Că la admitere așa zice „ia 5-ul vere că te fac hartist în mai puțin de 3 ani”. Cu nevasta i-ar fi zis să facă pași că nu e de nasul lui. Poate asta ar fi trebuit să zică și curvele universitare despre facultatea lor.

  • Jakky ecs spune:

   Îmi este greu sa îţi dau un răspuns atât de clar/sigur precum o faci tu. Eu nu sunt sigur cine e victima aici si cine agresorul, profesori care sunt obligaţi sa ii ia pe toţi ca la bordel, studenţii care vin/nu vin/parca vin/iaca ca au terminat/sistemul care cere manelişti nu artişti/Nae Gimbirel mare fotograf-tâmplar?
   Profesori din Unarte imi e greu sa spun ca sunt slabi, sunt exemple de indivizi care excelează în cea ce fac: C.Aslam/S.Ionescu/R.Trestioreanu/N.Ilfoveanu Imi e greu sa spun ca exista persoane mai potrivite ca profesori.
   Studenţii, sunt de la foarte prosti la foarte buni. Dar majoritatea sunt onorabili, cu câteva exemple.
   Sistemul adevărului numit „cifra de şcolarizare” este prost, monstruos dar tolerabil, nu naşte doar monştrii, sunt în anul 16 de studii şi nu m-a traumatizat atat de mult cum as vrea sa cred.
   Si fotografia se vinde, nu in acelasi mod ca restul artelor obiect, dar ca si arta-concept merge bine. Fotografia este una dintre cele mai mari piete de workshopuri,trainginguri, etc…
   Deci raspunsul este [completeaza pe linia punctata…]

  • Criticul Foto spune:

   La 18-20 de ani lumea nu e clară. Dacă a mai făcut și ca Alexandra Pașca vre-un colegiu de arte la Buzău sau pe aiurea (e plină țara de profesori de desen și de pian) chiar crede că poate performa pentru că în schimbul florilor și mărțișoarelor tovarășa dă 10 la toți. De unde și piața meditațiilor la arte prin orașele universitare. Path of least resistance. Dacă i se dă voie – atunci face.

   Profesorul a avut timp să vadă în jur. Primește (și nu dă) bani pentru asta. Dacă are integritate atunci se retrage. Sau și mai simplu. Ghiță Ion Photography și diplomă de arte este șansa să intre pe o piață. Profesorul are deja intrarea făcută și diplomele în poșetă. Nu are nevoie de supravegheri la examene ca să își descătușeze arta, acolo unde este.

   Profesorul poate să plece să își vadă de ale lui cu conștiința împăcată. Pentru student este asta sau ASE.

   Acum, istoria e plină încă de dinainte de apariția sistemului organizat de învățămînt modern cu meșteri, meșteșugari și artiști care și-au luat ucenici și discipoli. ASTA îi anulează ca valoare pe cei numiți de tine cu fiecare incult ieșit de la cursurile lor. Pentru javrele vor și plata și gloria. Zici că sînt buni, culmea este că nu contest. Ci spun că valoarea lor este anulată de cîte ori se întind să facă pe geambașii, totodată zicînd ca tine că altfel se duc copiii la ASE.

   În plus, pur și simplu nu se poate ca în era mass media și mass communication cînd în emisfera vestică predomină slujbele de tip white collar să fie un așa nivel de incultură. Biblioteci! Învățămînt organizat pe atîția ani! Si canaliile de C. Aslam / S. Ionescu / R. Trestioreanu / N. Ilfoveanu cărora le trebuie titlul dincolo de orice. Arta are două aspecte: sufletesc și tehnic. Poate tehnic or fi buni, dar calitățile umane de mai sus îi împiedică să aibă un suflet, un acel ceva care să animeze tehnica.

   Alt aspect este că, din cei pe care i-am cunoscut, dacă îl contești pe unul va pufni (să nu fi student că pici). Lazăr vede roșu înaintea ochilor. Încă mai e uman. Ăștialanții nu. Ei sînt zei și sînt intangibili. Ceea ce duce tot la sterilitate ca și în cazul corporatiștilor.

 4. […] avut un articol legat de oamenii care nu vor intra în club (https://amintirifoto.wordpress.com/2011/03/31/cine-nu-apare-aici/). Cătălin Enache nu intră în […]

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: