Dacă tot vreți să faceți presă măcar nu faceți ca Florin Ghioca

Contactul cu presa este de ani din ce în ce mai grețos și, în cazul meu, mai de evitat. Din haznaua asta a ieșit Florin Ghioca, care ar putea să-și zică și Florin Copilu’ Minune căci principala lui realizare ar fi că la 13 ani un jurnal local l-a publicat. Ca fotograf. Dar el este jurnalist pentru că a terminat teatrologie la Cluj, deși e din București. Ce să facă el dacă de la 13 ani pînă la peste 30 realizările lui constau în cine i-a semnat lui acreditarea de presă? Să exploateze pe cineva. Pe cine? Copiii din Afganistan. De ce tocmai pe aceia? În condițiile în care Statele Unite refuză să interzică munca forțată (sclavia practic) și traficul de ființe umane pentru colaboratorii militari și cînd alături, în fosta Iugoslavie,mafia sîrbească și contractorii americani vînd și cumpără minore din Europa de est, inclusiv România:

“None of the girls,” continues Johnston, “were from Bosnia. They were from Russia, Romania and other places, and they were imported in by DynCorp and the Serbian mafia. These guys would say ‘I gotta go to Serbia this weekend topick up three girls.’ They talk about it and brag about how much they pay for them – usually between $600 and $800. In fact, there was this one guy who had to be 60 years old who had a girl who couldn’t have been 14.

Atunci de ce Afganistan?

Pentru ca micuțul jurnalisto-fotografo-teatrolog își păzește fundulețul de riscuri. Investigația în Balcani poate să coste chiar viața, pe cînd plimbările în Afganistan sînt sponsorizate de patron și executate în mod embedded. Ce presupune acest mod de călătorie? Că armata americana te va echipa corespunzător. Bineînteles că nu este comod la prînz în deșert fără aer condiționat și cu cîteva kilograme de echipament pe tine, dar riscurile sînt aproape nule – este totusi un reality show marca Disney produs de US Army. Traseele nu sînt cele periculoase, jurnaliștii sînt puși în centru și păziți cu strășnicie. Cei de care ați citit că au fost uciși pe cîmpul de bătaie nu sînt porcușorii noștrii de presă cu aparate semi-profesionale – sînt cei care au refuzat să prezinte doar varianta unei părți și s-au dus pe cont propriu pentru a capta realitatea din teren.

Oricum, grețos modul de a te ridica pe suferința altora. Aud ca d. Ghioca este oricum specialist pe cățărat pe cadavre pentru a ridica steaguri, el ocupîndu-se și de alte spectacole la fel de dezgustătoare.

Etichetat

6 gânduri despre „Dacă tot vreți să faceți presă măcar nu faceți ca Florin Ghioca

 1. mihai spune:

  intrebare pentru „criticul foto”: te roade pizma domnule ca florin a ajuns acolo si tu nu? ce a facut florin mi se pare admirabil, fotografiile realizate sunt extraordinare. mi se pare ca ce faci tu aici se numeste aruncare de cacat in niste oameni care au facut o treaba buna, doar pentru ca tu esti frustrat si nu ai avut cum sa faci acest lucru. te provoc sa publici niste fotografii cel putin mai bune decat ale lui florin facute tot in afganistan si atunci mai discutam.. pana atunci stai jos ca nu faci decat sa mananci rahat cu polonicul.

  • Criticul Foto spune:

   Înseamnă că nici nu ai recunoaște o fotografie bună dacă ai vedea-o. Oricum, de ajuns la nivelul lui ar fi un deziderat imbecil.

 2. mihai spune:

  amice ti-am vazut protofoliul si tot ce pot spune este ca te-ai chinuit mult sa faci arta din rahat… Oricat ai lustrui un rahat ca sa il faci diamant, tot rahat ramane. Am tot vazut astfel de „artisti” care vor cu varf si indesat sa faca arta din nimic. nu esti mai presus decat cristian neagoe care sincer numai artist nu este… tot ce am vazut in portofoliul tau au fost niste photoshopeli banale lipsite de mesaj. drept urmare, nu te mai ambala tata ca nu esti critic de arta si nici macar fotograf. hai noroc.

 3. Chris Hondros spune:

  Imi aduc aminte de un tip pe care il urmaream acum cinci-sase ani: Mark Brecke. Nu stiu ce o mai de el dar la vremea aia stiu ca fusese in Ciad si Sudan (Darfur). A stat vreo cinci saptamani si a mers „embedded” cu rebelii cantonati in Ciad (dar intreprindeau raiduri in Sudan). Fara aparatura scumpa, un rand de haine… Citeam ca lucreaza ce apuca si apoi isi ia un bilet de avion unde isi propune sa surpinda ceva.
  Am ramas surprins ca unele fotografii ale sale fusesera ofertate de NY Times dar el refuza sa le vanda.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: